Kohus saatis suures koguses narkootikume riiki toonud mehed trellide taha

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marihuaana
Marihuaana Foto: AP / Scanpix

Harju maakohus tunnistas täna seitsmeliikmelise grupi süüdi narkootilise aine suures koguses käitlemises ja ebaseaduslikus sisseveos ning mõistis neile karistused.

30-aastasele Ahliman Zeinalovile mõisteti  karistuseks 14 aasta ja 6 kuu pikkune vangistus, alates tema  kahtlustatavana kinnipidamisest detsembris 2007. Lisakaristusena mõisteti Zeinalovile üle 11 miljoni krooni suurune varaline karistus.

28-aastasele Mirza Jamalovile mõisteti karistuseks viie aasta pikkune vangistus, alates tema kahtlustatavana kinnipidamisest samuti 2007. aasta detsembrist.

39-aastasele Margo Mittalile mõistetud viie aasta ja kahe kuu pikkuse vangistusega loeti kaetuks talle Harju maakohtu eelmise aasta otsusega mõistetud kergem viieaastane karistus ja karistusaega hakatakse arvestama alates tema kahtlustatavana kinnipidamisest 2007. aasta märtsis.

31-aastasele Roman Vaštšenkole mõisteti karistuseks  9 aastat vangistust, mille hulka arvatakse tema vahi all viibitud 91 päeva, nii peab ta ära kandma 8 aastat 8 kuud ja 29 päeva vangistust.

40-aastasele Aleksandr Kaldmale mõisteti karistuseks 5  aastat ja 6 kuud, liites käesoleva otsusega mõistetud karistusele Harju maakohtu 2008. aasta otsustega mõistetud karistused, lugedes kohtuotsuste kogumis lõplikuks liitkaristuseks 10 aastat vangistust, alates Kaldma kahtlustatavana kinnipidamisest  2007. aasta märtsist.

52-aastasele Kazimieras Šmidtasele mõisteti karistuseks neli aastat vangistust, alates tema kahtlustatavana kinnipidamisest Eestis 2008. aasta jaanuarist.

46-aastasele Arvydas Dveilysele  mõisteti karistuseks 7  aastat ja 6 kuud vangistust, alates kahtlustatavana kinnipidamisest Eestis samuti 2008. aasta jaanuaris.

Riigiprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt toimetasid Zeinalov, Jamalov, Mittal, Vaštšenko, Kaldma, Šmidtas ja Dveilys grupis 2005. aasta augustist kuni detsembrini ebaseaduslikult Hollandist Eestisse marihuaanat ja hašišit.

Narkootilise aine tellija, omandaja, rahastaja ja üks Eestisse toomise korraldajatest oli Zeinalov, kes määras ostetava aine koguse, andis selle ostmiseks vajaliku raha, maksis narkootikumide salakaubaveo korraldamise eest ning sai Eestisse toodud ained enda käsutusse.

Jamalov tegi Mittalile ettepaneku uurida, kas viimasel oleks võimalik hankida Hollandist suurtes kogustes hašišit. Ta viis Mittali kokku Zeinaloviga ning omavahel lepiti kokku ülesannete jaotus narkootikumide ostmisel ja Hollandist Eestisse toomisel.

Ostu sooritaja oli kõigil kordadel Mittal, saades pärast narkootikumide Eestisse jõudmist Jamalovilt teada, millal ja kuhu ta ained peab viima ning jätma.

Vaštšenko tegi Zeinalovi soovitusel Kaldmale ettepaneku leida isikud, kes on nõus narkootikumid Hollandist Eestisse tooma, edastas saadud teabe Zeinalovile ning siis Kaldmale Zeinalovilt saadud teabe selle kohta, millal ja kus Mittal narkootikumid Hollandis üle annab.

Kaldma pakkus Šmidtasele võimalust osaleda narkootikumide Hollandist Eestisse toomises, edastas ta talle info selle kohta, millal, kus ja kellelt tuleb narkootikumid Hollandis vastu võtta ja andis Šmidtaselt saadud info Hollandisse narkootikume vastu võtma sõitnud autojuhi kohta.

Šmidtas pakkus Kaldma ettepanekul autojuhina töötavale Dveilysele võimalust teenida lisaraha narkootikumide Hollandist Leetu vedamisega, edastas talle info selle kohta, kus, millal ja kellelt ta peab narkootikumid Hollandis vastu võtma.

Dveilys võttis Hollandis narkootikumid vastu, peitis need oma veoki haagises olevasse peidikusse ja tõi koos ametliku koormaga Leetu, kus andis veoki koos narkootikumidega üle Šmidtasele. Pärast narkootikumide jõudmist Leetu, võttis Šmidtas Dveilyselt veoki koos narkootikumidega ja sõitis ise edasi Eestisse, kus andis need üle Kaldmale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles