Malta peaminister: me rajame Vahemerre surnuaeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malta mereväe foto põgenikest, kelle paat eile uppus.
Malta mereväe foto põgenikest, kelle paat eile uppus. Foto: SCANPIX

Pärast eile õhtul sadakonna kilomeetri kaugusel Maltast aset leidnud ja vähemalt 27 inimelu nõudnud paadiõnnetust võrdles saareriigi peaminister Joseph Muscat Vahemerd surnuaiaga.

Itaalia ja Malta mereväel õnnestus eile päästa vähemalt 221 paadipõgenikku, kuid alusel viibinute täpne arv pole teada. Uudisteagentuuri AFP andmetel läks paat põhja pärast seda, kui paadipõgenikud püüdsid tõmmata endale sellest möödunud lennuki piloodi tähelepanu ning kogunesid selleks aluse ühte otsa.

Paadiõnnetused Aafrikast Euroopasse teel olevate illegaalidega on sagedased. Möödunud neljapäeval sai Itaaliale kuuluva Lampedusa saare lähedal surma vähemalt 312 inimest.

«Me tunneme, et Euroopa on meid hüljanud. Ma ei tea, kui palju inimesi peab merel veel surema, enne kui midagi tehtud saab,» märkis Muscat BBC-le, lisades, et Euroopa Liit peaks otsustavalt sekkuma.

«Praegu mõtlevad poliitikad migratsioonireeglite karmistamise või lõdvendamise üle. Meie puhul on kõige suurem mure, et need inimesed on merel,» lisas Muscat.

«Me kanname selle eest hoolt, et meie häält järgmisel ülemkogul kuulda võetaks. Reegleid on vaja muuta, kas neid tugevdatakse või lõdvendatakse pole küsimus, fakt on see, et midagi on valesti ja seda tuleb parandada.»

«Kui asjad jäävad nii, siis me lihtsalt rajame meie oma Vahemerre surnuaeda,» hoiatas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles