Iraan tahab saata kosmosesse uue ahvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani ekspresident Mahmoud Ahmadinejad (paremal) vaatamas jaanuaris kosmoses käinud ahvi.
Iraani ekspresident Mahmoud Ahmadinejad (paremal) vaatamas jaanuaris kosmoses käinud ahvi. Foto: SCANPIX

Iraani meedia andmetel kavatseb islamivabariik kuu aja jooksul kosmosesse saata uue ahvi.

«Teine elusloom on kosmosesse saatmiseks valmis kuu aja jooksul,» ütles Iraani kosmoseorganisatsiooni asejuht Hamid Fazeli kohalikule päevalehele Jomhuri Eslami, vahendas uudisteagentuur AFP.

Kui 2011. aasta septembris nurjus Iraani esimese katse ahv kosmosesse saata, siis tänavu jaanuaris kapsliga orbiidile saadetud ahv toodi hiljem elusana Maale. Samas seati see siiski kahtluse alla, kuna väidetavalt näidati pärast kosmosereisi avalikkusele teist ahvi.

Iraan on varem kosmosesse saatnud roti, kilpkonni ja usse ning mitu satelliiti ja plaanib saadud kogemusi kasutada mehitatud lendudeks. Esimese Iraani astronaudi lend kosmosesse on kavandatud 2020. aastaks.

2009. aastal lennutas Iraan orbiidile ka oma esimese kodumaise tehiskaaslase, mis saadeti kosmosesse kanderaketiga Safir-2. Iraani võimud on eitanud süüdistusi, nagu oleks nende kosmoseprogramm sõjalise suunitlusega, samas on Iraan korduvalt ähvardanud, et suunab oma raketid Iisraelile ja Ühendriikide tugibaasidele Lähis-Idas, kui Iisrael või USA peaks ründama riigi tuumaprogrammi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles