Läbirääkija: Iraan ei hakka rikastatud uraani välismaale viima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp
Iraani lipp Foto: SCANPIX

Iraan ei nõustu oma rikastatud uraani varude välismaale toimetamisega, ütles üks Teherani pealäbirääkijaid tuumakõnelustel uute läbirääkimiste eel.

«Oleme valmis arutama uraani rikastamise mahtu, taset ja meetodeid, kuid rikastatud materjali riigist väljaviimine on Iraani jaoks punane joon,» ütles asevälisminister Abbas Araqchi täna.

Iraaniga läbirääkimisi pidava kuue suurriigi ettepanek sisaldas nõudmist, et Teheran lõpetaks uraani rikastamise 20-protsendise rikastusastmeni, mida riik enda sõnul vajab uurimisreaktori ja maa-aluse tuumajaama tarbeks Qomi linna lähedal Fordos. Ettepanek nägi ette ka Iraani rikastatud uraani varude välismaale viimist.

Araghchi sõnul ei tagane Iraan «millimeetritki» uraani rikastamise õigusest.

Iraani parlamendi esimees Ali Larijani ütles sel nädalal, et Teheran on valmis lääneriikidega oma «ülejääkide» osas läbi rääkima.

ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget ja Saksamaa jätkavad Iraaniga tuumakõnelusi tuleval teisipäeval Genfis.

Iraani uus president Hassan Rouhani on otsimas lepitust islamivabariigi vastuolulise tuumaprogrammi üle, mille kattevarju all kahtlustavad lääs ja Iisrael Teherani tuumarelva väljatöötamises. Iraani enda sõnul on tuumaprogramm rangelt tsiviilotstarbeline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles