Bildt: ajavõitmisele panustav Assad peab lahkuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt
Rootsi välisminister Carl Bildt Foto: SCANPIX

Rootsi välisminister Carl Bildt on enda sõnul veendunud, et Süüria presidendi Bashar al-Assadi strateegia kodusõjas ülestõusnutega on üles ehitatud «ajavõitmisele» ja ta peab ühel hetkel võimust loobuma, vahendas Rootsi raadio eile.

«Assad on panuse teinud rahvusvahelise kogukonna murele terrorivõrgustiku Al-Qaeda kohaloleku pärast Süürias, kuid see Süüria riigipead pikas perspektiivis ei aita,» ütles Bildt usutluses Türgi ajalehele Hürriyet.

«Ei, ma ei usu, et see töötab. Assad kasutab Al-Qaedaga seotud rühmituste ülestõusnute poolel võitlemist ära, kuid lõppude lõpuks ei ole tal sellest kasu. Al-Qaeda ja sellega seotud rühmitused jäävad probleemiks ka Assadi-järgsele Süüriale,» rääkis Rootsi välisametkonna juht.

Bildt lausus Hürriyetile, et 14. septembril sõlmitud USA-Vene kokkulepe Süüria keemiarelvade hävitamisest on oluline. «Leian, et tegemist oli keeruka kokkuleppega, sest kogu Süüria keemiaarsenaliga tegelemine lühikese aja jooksul on keeruline. Ma arvan, et Süüria keemiarelvad hävitatakse juhul, kui peetakse kinni ajakavast,» nentis ta.

Rootsi välisminister lisas, et ilma Süüria keemiarelvade hävitamise algatuseta võivad «need Süüria jätkuvat kokkuvarisemist arvestades sattuda kuhu iganes».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles