Indias kinnipeetud eestlased pole soovinud saatkonnaga suhelda

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal eestlased viibisid.
Laev Seaman Guard Ohio, mille pardal eestlased viibisid. Foto: AdvanForti koduleht

India vetes kinni peetud relvastatud turvatöötajad on endiselt laeval Tuticorni sadamas ning ei ole avaldanud soovi Eesti saatkonna töötajatega suhelda.

Välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind ütles Postimehele, et kinnipeetud laevaturvajatest ei ole keegi avaldanud soovi saatkonnaga abi saamiseks ühendust võtta.

«Meie saatkond Indias võttis ise laeva kinnipidamisega seotud ametiasutustega ühendust, ametid andsid teada, et laeva peetakse endiselt kohapeal kinni ja toimub eeluurimine. Kontrollitakse dokumente ja nende kehtivust. India ametivõimud kinnitasid meie saatkonnatöötajatele, et kõigi pardalviibijatega on kõik korras,» rääkis Lind.

Eesti saatkond Indias edastas läbi rannakaitse laevalviibijatele oma kontaktandmed ning kui keegi soovib, siis on tal võimalik saatkonnaga ühendust võtta.

Välisministeeriumi andmetel piraadiküttide laevaga otseselt mingeid suuremaid probleeme ei ole ja laeva peetakse praegu kinni dokumentide kontrollimiseks.

«Kuna tegemist on Ameerika Ühendriikide laevaga, siis tuleb dokumentatsioon kätte saada USAst. Kuna oli nädalavahetus, siis USA firmad ei töötanud, siis ei ole nad lihtsalt neid vajalikke dokumente kätte saanud, et neid esitada,» märkis Lind.

India rannavalve pidas reede õhtul kinni Sierra Leone lipu all sõitva laeva, mille pardal oli 25 relvastatud piraadikütti, neist 14 eestlast.

Ehkki laev nimega Seaman Guard Ohio kuulub USA firmale AdvanFort, ei osanud meeskond ega piraadikütid selgitada, kuidas sattus alus Tuticorni lähedal India vetesse. Lisaks puudus neil igasugune dokumentatsioon laevas olevate relvade ja laskemoona kohta.

Merendusportaali Maritime Bulletin andmetel oli laeval 25 piraadikütti, kellest 14 on eestlased, lisaks kuus Suurbritannia, neli India ja üks Ukraina kodanik.

Muuhulgas uurib politsei ka seda, kas laev võis osaleda illegaalses relvaveos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles