Tšetšeeni võitlejad võtsid omaks Moskva metrooplahvatused

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi Park Kulturõ metroojaama ees.
Kiirabi Park Kulturõ metroojaama ees. Foto: Reuters/ScanPix

Tšetšeeni mässuliste liider Doku Umarov võttis omaks esmaspäeval Moskva metroos aset leidnud ja 39 inimelu nõudnud terrorirünnakute korraldamise.


«Doku Umarov, Kaukaasia emiraadi liider, võttis 31. märtsil avalikustatud venekeelses videoläkituses vastutuse 3/29 metroorünnakute eest Moskvas,» teatas terroriorganisatsioonide tegevust jälgiv SITE Intelligence Group uudisteagentuuri AFP vahendusel.

SITE väitel pole võimalik tšetšeeni uudisteagentuuris Kavkaz Centre avalikustatud video autentsust kontrollida. Portaalis ilmunud inglisekeeleses teates kuulutas Umarov, et kaks suitsiidirünnakut olid vastus 11. veebruaril Tšetšeenia ja Inguššia piirialal asuvas külas toimunud tapatalgutele, milles hukkusid süütud tsiviilisikud.

«Umarov osutas, et metroorünnakud organiseeriti tema isiklikul käsul ja rünnakud Venemaal jätkuvad,» seisis Ühendriikides asuva SITE teates.

Varem väitis end Umaroviks nimetanud hääl Gruusia venekeelses telekanalis Pervõi Kavkazki edastatud sõnumis, et Moskva rünnakutes puudus tšetšeeni võitlejatel süü ja tegemist on Vene eriteenistuse kätetööga.

Juba 14. veebruaril mässuliste mitteametliku häälekandja Kavkaz Centeri kodulehele riputatud intervjuus hoiatas Umarov, et mässulised laiendavad lähiajal oma tegevust Kaukaasiast väljapoole Venemaa keskossa.

End iseseisvuslaste poolt välja kuulutatud Tšetšeenia Itškeeria vabariigi presidendiks ja Kaukaasia emiraadi mudžahiidide emiiriks nimetav Umarov võttis vastutuse ka mullu novembris kiirrongi Nevski Ekspress pommirünnaku eest ning tema osalusele esmaspäevastes plahvatustes viitas ka USA luureanalüüsifirma IntelCenter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles