Eesti elanikud usaldavad enim päästjaid ja politseinikke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeametit usaldab 95 protsenti küsitletuist.
Päästeametit usaldab 95 protsenti küsitletuist. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kõige enam usaldavad Eesti elanikud päästjaid ja politseinikke, kõige vähem erakondi ja riigikogu, selgub Turu-Uuringute AS-i läbi viidud institutsioonide usaldusväärsuse uuringust.

Märtsikuus hindasid eestimaalased vaatlusalustest institutsioonidest kõige usaldusväärsemaks päästeametit, mida usaldab 95 protsenti küsitletutest. Kõrge usaldusväärsusega paistab silma ka äsjaloodud politsei- ja piirivalveamet, mida usaldab 85 protsenti elanikest.

Enam kui kolm neljandikku eestimaalastest peab jätkuvalt usaldusväärseks ka maksu- ja tolliametit (80 protsenti) ning kaitseväge (78 protsenti). Palju madalam pole usaldus ka Eesti Rahvusringhäälingu (73 protsenti) ning Eesti Panga (71 protsenti) vastu.

Konkurentsitult kõige madalam on inimeste usaldus erakondade vastu - neid usaldab vaid 25 protsenti küsitletutest. Riigikogu usaldab 43 protsenti, peaministrit 47 protsenti ja valitsust 49 protsenti küsitletutest. Kohalike omavalitsuste usaldusväärsut hinnatakse küllalt kõrgeks - 61 protsenti. Presidenti usaldab 67 protsenti küsitletutest.

Hoolimata sellest, et elanike usaldus riigitasandi poliitiliste institutsioonide vastu on võrreldes teiste vaatlusaluste institutsioonidega jätkuvalt madalam, on üle-Euroopaline uuring Eurobaromeeter näidanud, et võrreldes Euroopa Liidu liikmesriikide keskmise tasemega on Eestis elanike usaldus oma riigi valitsuse vastu kõrgem, usaldus parlamendi vastu aga üpris sarnane Euroopa Liidu keskmisele tasemele.

Kui rahvusringhääling naudib kõrget usaldusväärsust (73 protsenti), siis trükiajakirjandust usaldab vaid 54 protsenti ning eraringhäälingut 57 protsenti küsitletutest.

Kohtusüsteemi usaldab 62 protsenti küsitletutest, kirikut 58 protsenti ja ametiühinguid 49 protsenti.

Turu-Uuringute AS viib igakuiselt läbi institutsioonide usaldusväärsuse uuringut. Valimi moodustavad eestimaalased vanuses 15-74, valimi suurus on 1000 vastajat ja uurimisaluseid institutsioone on 22.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles