Simmide maaliline suvila müüdi enampakkumisel 1,8 miljoniga maha

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman ja Heete Simmi suvila müüs pankrotihaldur enampakkumisel alghinnast odavamalt.
Herman ja Heete Simmi suvila müüs pankrotihaldur enampakkumisel alghinnast odavamalt. Foto: Mihkel Maripuu

Riigireetur Herman Simmi pankrotivara tuntuim osa, maaliline suvila Harjumaal Vihterpalu külas, müüdi enampakkumisel 1,8 miljoni krooniga eraettevõttele.

Herman ja tema abikaasa Heete Simm, kes ostsid 1936. aastal ehitatud, kuid hiljem põhjalikult remonditud maja kinnisvarabuumi tippajal, laenasid selleks pangast kolm miljonit krooni.



«Selle suvila müük on praeguseid aegu kinnisvaraturul arvestades kindlasti hea uudis,» hindas umbes kuu aega tagasi sõlmitud müügitehingut Simmi pankrotihaldur Toomas Saarna.



Loa suvila maha müüa andis Saarna Heete Simmile juba enam kui aasta eest. Toona küsiti kinnisvaraportaalides pakutud suvila eest 2,2 miljonit krooni. Ostuhuvilisi oli, aga tehinguni ei jõutud.



Viimaks pani Saarna  9556-ruutmeetrisele krundile ehitatud maja kahe miljoni kroonise alghinnaga enampakkumisele, ent huviliste nappuse tõttu läks maja lõpus kaubaks 1,8 miljoni eest. «Arvestades selle maja olukorda, on see üpris hea hind,» tõdes Saarna.



Et Vihterpalu suvila kuulus Herman ja Heete Simmi ühisvara hulka, kuulub pool tehingust saadud tulust Heete Simmile. Samas lasub objektil siiani Sampo panga kasuks 2,86 miljoni kroonine hüpoteek, mida võib realiseerima hakata kohe, kui Heete Simmil tekib raskusi panga ees võetud kohustuste täitmisega.



Ülejäänud 900 000 krooni kulub Herman Simmi vastu esitatud nõuete katmiseks. Simmi vastu esitatud nõuete kogusumma on ümmarguselt 24 miljonit krooni, kusjuures ainuüksi Eesti riigi nõuded küünivad 21,6 miljoni kroonini.



Pankrotihaldur Saarna sõnul väärivad Simmi varandusest veel märkimist koos abikaasa Heetega soetatud ridaelamuboks Sauel ja korter Pärnus. Kui need maha müüakse, läheb müügiga teenitud raha taas Herman ja Heete Simmi vahel jagamisele.



Väiksema osa Simmi varast moodustavad maali- ja mündikogu ning relvad, mille müümisega ei õnnestu ilmselt üle poole miljoni krooni teenida.



Venemaa kasuks spioneerinud Simmi kinnis- ja vallasvara koguväärtuseks on hinnatud 5–10 miljonit krooni.



Pankrotiseaduse järgi tuleb eraisikul pärast pankroti väljakuulutamist ja vara realiseerimist viie aasta jooksul loovutada nõuete katteks suurem osa oma sissetulekutest.



Seadusega jäetakse pankrotis eraisikule alles vaid hädapäraseks toimetulekuks vajalik summa. Herman Simmi ainus sissetulek on vanaduspension.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles