Edgar Savisaart süüdistatakse oma avalikus kirjas valetamises

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste liiklussõlme avamine.
Ülemiste liiklussõlme avamine. Foto: Andres Haabu / Postimees

Asjaosaliste kinnitusel sisaldab Edgar Savisaare eilne avalik kiri president Toomas Hendrik Ilvesele faktivigu ja valeinfot.

Savisaar võrdles eilses kirjas Ülemiste ristmiku suurejoonelise avamispeo kulusid teiste avamistega Eestis ja leidis, et Räpina sadama hiljutisele avamisele kulutati rohkem kui Ülemiste ristmiku avamispeole, mis maksis 20 000 eurot.

«Tallinna linnapea valetab ja eksitab avalikkust,» leidis Räpina vallavanem Teet Helm. «Räpina sadama avamine ja sadama valmimise avalikustamine läks maksma hoopis 744 eurot ja 85 senti.»

Helmi sõnul oli sellest valla kulu 162,6 eurot, ülejäänu kattis Eesti-Läti-Vene piiriülese koostööprogrammi sekretariaat. Lisaks toimus Räpina sadama avamine vastupidiselt Savisaare kirjutatule 12. oktoobril, mitte 6. oktoobril.

Presidendi kantselei väitel kirjutas Savisaar oma kirjas ka osa Tallinna kultuuripealinna kulusid meelevaldselt eurole ülemineku kampaania arvele, kui ütles, et «Estonia teatri kõrvale suure kraana otsa pandi rippuma «ufo», mille sees oli tulnukas, kes Eesti inimesi tähtsa ajaloolise sündmuse puhul õnnitles.»

28. jaanuari 2011. aasta Kesklinna Sõnumid kirjutasid, et sajameetrise kraana otsas rippuv terasest, vineerist ja fooliumist ufo oli ehitatud spetsiaalselt kultuuripealinna avapidustuste jaoks, mis oli Tallinna linna, mitte valitsuse korraldatud üritus.

Samuti väitis Savisaar, et eurole ülemineku pidustuste kulu oli 11,2 miljonit krooni, kuigi konkreetse ürituse peale kulus tegelikult 350 000.

Edgar Savisaar teatas vastuseks kriitikale, et UFO-show pealavastaja oli Jaanus Rohumaa, kes tuli Kultuuripealinna Sihtasutusse valitsuse suunamisega Vabariigi Presidendi Kantseleist  ja sealsamas töötab Rohumaa kuni tänase päevani.

11,2 miljoni reklaamikulu all pidas ta aga silmas kogu euroteavituskampaania kulusid, mis rahandusminister Jürgen Ligi kinnitusel olid koguni 11,6 miljonit krooni. 350 000 krooni maksis tema sõnul üksnes teleülekanne peolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles