Mikser: Venemaa peaks maandama ksenofoobseid pingeid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rassisimi ja ksenofoobia vastane meeleavaldus Peterburis.
Rassisimi ja ksenofoobia vastane meeleavaldus Peterburis. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa peaks püüdma leevendada ksenofoobseid pingeid riigis, sest metroos toimunud rünnakute näol on tegu siseriikliku terrorismiga, ja see oleks ainus võimalus, kuidas iseend toitvat vägivalda lõpetada, ütles riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikser.

Mikser tõi välja, et USAs üritati 11. septembri terrorirünnakute järel inimestele näidata, et kõik moslemid ei ole halvad ning samasugust käitumist ootaks ta ka Venemaalt, sest nii saaks spontaanselt puhkenud vägivalda vähendada, vahendas ERR Uudised.

«Kohustus leida pahategijad ja nad sildistada paneb aga Venemaa võimud käituma hoopis vastupidiselt,» lausus Mikser ETV saates «Foorum».

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse nooremteadur Kaarel Kaas ütles, et kaalukaim roll terrorismi vastu võitlemisel on luure, kuid viimastel aastatel on Vene keskvõim iseenda poliitika ohvriks langenud. Ta lisas, et kuigi Moskva on lubanud Põhja-Kaukaasia rahustamist juba kümme aastat, on reaalsus see, et mässulisus on muutnud vormi, aga pole kadunud.

Välisministeeriumi asekantsler Harri Tiido tõi välja, et eelmisel aastal tapeti Venemaal rassistlikel kaalutlustel üle 60 inimese ja haavati üle 300, seega vägivalda muulaste suhtes on olnud kogu aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles