Karzai süüdistas valimispettuste korraldamises lääneriike

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamid Karzai
Hamid Karzai Foto: AFP/SCANPIX

Afganistani president Hamid Karzai teatas täna, et mullustes laialdastes valimispettustes olid süüdi välismaalased, sealhulgas ÜRO ja ELi ametnikud, vahendab uudistevõrk AFP.

Pärast teistkordset ametissevannutamist mullu novembris on lääneriigid hakanud Karzaid märksa tugevamalt survestama selleks, et too ohjaks Afganistanis lokkavat korruptsiooni, narkoäri, kuritegevust ja kurikuulsate sõjapealikute mõju.

«Presidendi- ja provintsinõukogude valimistel oli pettusi – pole kahtlust, et neil oli väga laiaulatuslikku pettust, väga laiaulatuslikku,» teatas Karzai Afganistani valimiskomisjoni töötajatele. «Aga afgaanid seda pettust ei teinud. Välismaalased tegid selle pettuse.»

Eriliselt tõi Karzai välja ÜRO Afganistani missiooni endise asejuhi Peter Galbraith. Viimane vallandati ametist pärast seda, kui ta läks oma ülemusega tülli, öeldes tollele, et 30 protsenti Karzaile antud häältest olid võltsitud. ELi vaatlusmissioon tunnistas, et 1,5 miljonit antud häält on kahtlased, aga keeldus tunnistamast massilist pettust. Ning Karzai väitel oli hoopis Galbraith pettuse põhikorraldaja.

Tänavu veebruaris vihastas Karzai lääneriike sellega, et muutis seadusi ja võttis valimiskaebuste komisjoni täielikult enda kontrolli alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles