Läti uputus ähvardab 42 kodu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plavinase rahvas vaatab jääputru Daugava jões.
Plavinase rahvas vaatab jääputru Daugava jões. Foto: Reuters/ScanPix

Lätis Dunava maakonnas Jekabpilsi piirkonnas on Daugava jõgi jõudnud Dunava-Cukurini maantee tasemele ning ähvardab ära lõigata 42 kodu, kus elab kokku 79 täiskasvanut ja 23 last, vahendab uudistevõrk LETA.

Jekabpilsi piirkonnanõukogu juht Janis Subatins ütles LETA-le, et kui tee jääb vee alla, lõigatakse need kodud ülejäänud maailmast ära.

Praeguse seisuga on Dunava maakonnas vee all suur hulk põllumaad ja kolm kilomeetrit riigimaanteed. Vesi on kahjustanud nii suuremaid kui väiksemaid teid ning on võimalik, et need jäävad kasutamatuks ka mõnda aega pärast vee taandumist.

Ülejäänud maailmast on ära lõigatud üks talu umbes 60-pealise karjaga. Talu peremees Juris Marcinkevics ütles, et tuleb olukorraga toime suhteliselt hästi. Kuigi vesi ei lõika neid ära päris igal aastal, suudavad nad praegustes tingimustes toime tulla kuni kuu aega.

«Headel aegadel varusime mootorpaadi jaoks kütust ning liigutasime auto kõrgemale kohale ning me ei tunne, et me oleksime üldse ülejäänud maailmast ära lõigatud – me pääseme isegi poodi ja lapsi kooli viima,» rääkis Marcinkevics. «Praegu on meil piisavalt süüa ning ka loomade karjatamiseks on kohti.»

Kohalike võimude teatel praegu vajadust inimeste või loomade evakueerimiseks pole. Uputusalale jäävate inimeste kinnitusel pole nende julgeolek ohus ja nad on saanud abi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles