Abivajajateni jõudva konfiskeeritud võltskauba hulk suureneb

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltskaup tollilaos
Võltskaup tollilaos Foto: Liis Treimann

Rahandusministeeriumis valminud eelnõu järgi laieneb konfiskeeritud võltskauba ring, mida saab tasuta üle anda, samuti laieneb asutuste ring, kes neid asju taotleda võivad.


«Muudatusest saavad kasu need hoolekande- ja tervishoiuteenust osutavad asutused, kellel kehtiva regulatsiooni kohaselt praegu taotlemiseks alust ei ole,» ütles rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna peaspetsialist Maret Mets.

Seletuskirja järgi võivad eelnõu jõustumise järel lisaks riigi- või kohaliku omavalitsuse hoolekandeasutusele olla taotlejaks ka sellised omavalitsusüksuste sotsiaalabiosakonnad ja hooldekodud, kes tegutsevad osaühingutena.

Hoolekandeasutused on avaldanud põhjendatud soovi ka selliste esemete vastuvõtmiseks, mida kehtiva korra järgi üle anda ei saa, näiteks kotid, vööd, jalgrattad. Samas on paljud kaubamärgi valdajad nõus pärast lubamatute tähiste eemaldamist ka selliseid kaupu tasuta kasutamiseks andma.

Maret Mets täpsustas, et jalgrattaid saab üle anda eeldusel, et kõik tingimused on täidetud. «Aga seejuures tuleb arvestada ka teiste õigusaktide nõuetega,» selgitas ta. Praegu võib üle anda ainult riideid ja jalatseid.

Suur osa hävitatakse

Eelnõu pole Metsa sõnul oma sisu poolest uus, vaid asendab eelmist sama valdkonda puudutavat määrust, mis võeti vastu 2004. aastal. Määruse sisuks on reguleerida kaupade hävitamist ja tasuta kasutamiseks üleandmist ning ta laieneb ainult sellisele kaubale, mis on tolli poolt konfiskeeritud kui võltsitud kaup, kus kasutatakse loata kaubamärki.

«Üldiselt sellised kaubad hävitatakse, kuid teatud tingimustel saab neid tasuta kasutamiseks üle anda abi vajavatele asutustele. Eeltingimusteks on soov kauba saamiseks, kaubamärgi eemaldamise võimalus ilma kaupa rikkumata ning kaubamärgi valdaja nõusolek selle üleandmiseks,» rääkis Mets.

Lubamatute tähiste eemaldamise kaubalt korraldab maksu- ja tolliamet (MTA). Ameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järg rääkis, et eelmisel aastal avastas MTA tollikontrolliga kokku 151 000 ühikut intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa.

Peamiselt Hiina kaup

«Enamik sellistest kaupadest peeti kinni transiidil. Päritoluriigiks oli valdavalt Hiina,» ütles Järg. Suurema osa võltsitud kaupadest moodustasid riided ning jalatsid, erinevad aksessuaarid ja mobiiltelefonide osad, aga ka näiteks võltsitud Viagra tabletid, kommid ja lõhnaõlid.

2008. aastal avastati 95 000 ühikut intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa. «Kuna menetlusprotsess võtab aega ja kaupade üleandmine toimub nende avastamisest oluliselt hiljem, jagati hoolekandeasutustele möödunud aastal peamiselt 2008. aastal konfiskeeritud kaupa. Kokku sai MTA eelmisel aastal hoolekandeasutustele anda üle 12 000 ühiku rõivaesemeid ning jalatseid,» rääkis Järg.

Kuna hoolekandeasutustele võib originaalkaubamärgi omaniku nõusolekul pärast etikettide ja logode eemaldamist anda vaid tekstiilitooteid ja jalatseid, lähevad ülejäänud kinni peetud intellektuaalset omandit rikkuvad tooted hävitamisele. MTA-l on selleks leping Infokaitsesüsteemide OÜ-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles