AP: pisemaid liitlasi meelitatakse Afganistani miljonitega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelased Helmandis..
Eesti kaitseväelased Helmandis.. Foto: Peeter Kuimet.

USA meedia andmetel suunab Pentagon kümneid miljoneid dollareid oma väiksematele partnerriikidele Afganistani sõjas varustuse hankimiseks ja väljaõppe korraldamiseks, millega soovitakse julgustada riike mitte loobuma üha ebapopulaarsemaks muutuvast konfliktist.


Associated Press

i anonüümseks jääda soovinud kaitseministeeriumi allikate andmetel küündib esimene abipakett, mis on mõeldud kuuele riigile - Gruusiale, Horvaatiale, Ungarile, Lätile, Leedule ja ka Eestile - umbes 50 miljoni dollarini ja see jagatakse kõigi vahel võrdselt.

Ehkki avalikult ei saa seda raha kasutada NATO riikide õhutamiseks vägesid ülestõusnute vastu Afganistani saatma või neid seal hoidma, edastab see siiski sõnumi, et need, kes annavad oma panuse, võivad saada tasutud, kirjutas uudisteagentuur.

Mainitud kuus riiki on saatnud Afganistani kokku vähem kui 1300 sõdurit. Suurem osa pakutavast rahast läheks nende jõudude varustamiseks ja väljaõpetamiseks näiteks teeäärsete pommide vastu, aga ka muuks.

Pentagon pole üksikasju ametlikult veel avalikustanud. Need vahendid võetakse aga kokku 350 miljoni dollari suurusest programmist, mis on mõeldud liitlaste terrorivastaste operatsioonide parandamiseks.

Kõige suurem osa selle programmi rahadest - üle 200 miljoni dollari - kulutatakse Al-Qaeda terroristidega kimpus oleva Jeemeni valitsuse abistamisele. Eelmisel nädalal saadeti plaani üldisemad punktid Kongressi liikmetele läbivaatamiseks, peagi täiendatakse neid detailidega selle kohta, kuidas raha täpsemalt kulutada kavatsetakse.

Pentagoni ametnike sõnul valitseb ministeeriumis üksmeel selles osas, et Afganistani koalitsiooni kuuluvate partnerite abistamine on prioriteet. Praegu on sellistele kulutustele Kongressi otsusega seatud 75 miljoni dollari piir, kuid seda soovitakse suurendada.

USA tahab peagi anda islamistliku Talibani juhitavale ülestõusule otsustavat hoopi ning vaatab rahutusega sellele, kuidas liitlased, teiste seas Kanada ja Hollandi valitsused, kaaluvad hoopis üksteise järel vägede Afganistanist äratoomist.

Praegu on liitlased saatnud sellesse konflikti võitlema veidi üle 40 000 mehe, kuid USA enda sõjajõudude suurus peaks suve lõpuks kasvama juba 100 000 meheni. Obama administratsioon avaldab samal ajal partneritele survet vägede täiendamiseks nii lahingüksuste kui instruktoritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles