David Cameron: Snowdeni lekked kahjustasid riiklikku julgeolekut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron lahkub oma kontorist, et minna vastama parlamendiliikmete küsimustele.
Suurbritannia peaminister David Cameron lahkub oma kontorist, et minna vastama parlamendiliikmete küsimustele. Foto: SCANPIX

Suurbritannia peaminister David Cameron jagas täna kommentaare ajalehe Guardian vahendusele avalikkuse ette jõudnud Edward Snowdeni paljastuste kohta ning kinnitas, et need kahjustasid riiklikku julgeolekut.
 

Cameron on seni kõrgeim ametiisik, kes võtnud sõna teemal, kas vasakpoolsel päevalehel oli õigus avaldada USA riikliku julgeagentuuri (NSA) endise töötaja Snowdeni lekitatud USA ja Suurbritannia luureandmeid.

«Ma arvan, et juba ainuüksi fakt, et selline sündmus aset leidis, kahjustas riiklikku julgeolekut,» sõnas Cameron parlamendi ees.

«Seda möönis paljuski ka Guardian, nõustudes minu riikliku julgeoleku nõuniku ja kabinetisekretäri viisaka palvega failid hävitada,» lisas ta. «Niisiis, nad teadsid, et see millega nad tegelevad on riigi julgeolekule ohtlik,» leidis Cameron.

Cameron vastas endise kaitseministri Liam Foxi küsimusele Snowdeni lekke kohta. Foxi meelest oli veider, et kuulsuse telefoni sisse murdmisele järgneb süüdistus, ent briti rahva ja julgeolekuteenistuste haavatavamaks muutmist nimetatakse debati algatamiseks.

Guardian on Snowdeni materjalide avaldamist tugevalt õigustanud, kinnitades, et see avas debati turvalisuse ja sõnavabaduse teemadel. Paljud endised ja praegused ametnikud leiavad aga, et avaldatud materjalid on ohuks riigi julgeolekule.

Sellise seisukohaga esines ka siseluureagentuuri MI5 juht Andrew Parker, kelle sõnul võivad need andmed aidata terroriste. Üks parlamendiliige nõudis aga selgitusi, kas Guardian tegutses seaduse piirides.

Augusts teatas Guardian, et briti luurekeskuse GCHQ eksperdid jälgisid 20. juulil Snowdeni materjale sisaldavate kõvaketaste ja mälukaartide hävitamist. Valitsus kinnitas, et selles osales Cameroni poliitnõunik, kabinetisekretär Jeremy Heywood, kes käskis ajalehel materjalid hävitada või valitsusele anda ning ähvardas vastasel juhul kohtuga.

Mitmeid Snowdenilt saadud materjale avaldanud Guardiani ajakirjanik Glenn Greenwald teatas eile, et lahkub lehest, et tegeleda oma unelmateprojektiga, ent ei täpsustanud, millega on tegu.

Snowden lekitas infot NSA luuretegevuse ja ülisalajase infokogumisprogrammi PRISM kohta ning paljastas, et USA kogutud infole oli juurdepääs ka Briti luure kommunikatsiooniosakonnal. Praegu viibib ta USAs tagaotsituna endiselt Venemaal, kus talle augustis aastaks asüüli anti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles