Savisaar: 20 aasta eest tuli kiirelt tegutseda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vare (vasakul) oli tänasel konverentsil moderaatori rollis, 20 aasta eest alustanud Edgar Savisaare (paremal) valitsuses täitis ta riigiministri ülesandeid.
Raivo Vare (vasakul) oli tänasel konverentsil moderaatori rollis, 20 aasta eest alustanud Edgar Savisaare (paremal) valitsuses täitis ta riigiministri ülesandeid. Foto: Raepress

Aastatel 1990-1992 valitsust juhtinud Edgar Savisaar meenutas täna Tallinnas toimunud konverentsil, et toonasel valitsusel tuli tegutseda väga kiiresti.

Täna möödub kakskümmend aastat Eestit üleminekuajal 1990-1992 juhtinud valitsuse moodustamisest, vahendas Raepress.

Tegemist on Eesti iseseisvumise ajaloos ühe keerulisema ja otsustavama ajajärguga, mis on väärt meenutamist. Sel puhul toimus täna Eesti Teaduste Akadeemia saalis konverents «20 aastat omariikluse taastanud valitsuse moodustamisest».

«3. aprillil 1990. aastal ametisse astunud valitsus oli teel tundmatusse. Eesti oli sügavas kriisis. Kui me tõmbame paralleele tänapäevaga, siis oli 1990. alguses kõik tunduvalt keerulisem, sest olime teel ühest süsteemist teise,» meenutas avaettekandes tollane valitsusjuht Edgar Savisaar.

«Loodetavasti ei tule meil enam kunagi viibida sellistes poliitilistes tõmbetuultes, mis sellele valitsusele osaks ja hiljem ka saatuslikuks sai. Vaid asjaosalised ise teavad, mis tunne see on, kui sul on ees mitme tundmatuga võrrand  ja sul tuleb kiirelt otsuseid vastu võtta ning tegutseda. Kusjuures need tundmatud tegurid muutusid lahendamise käigus, mis tegi asja veelgi keerukamaks. Aega selleks, et homse ees hirmu tunda, lihtsalt ei olnud. Eesmärk oli ühene - Eesti iseseisvus taastada,» meenutas Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles