Afganistan tõusis ka juhtivaks kanepitootjaks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabuli narkomaanid ühes oma tuntumas kogunemiskohas, kunagises Vene kultuurikeskuses.
Kabuli narkomaanid ühes oma tuntumas kogunemiskohas, kunagises Vene kultuurikeskuses. Foto: AP/Scanpix

Afganistan, kes on juba mitu aastat maailma suurim heroiinitootja, sest nende päikese all sirgub rohkem kui 90 protsenti maailma oopiumimoonist, on nüüd tõusnud ka juhtivaks kanepikasvatajaks, vahendab

ÜRO Narkomaania ja Kuritegevuse Büroo (UNODC) teadet uudistevõrk AFP.

Selle saavutusega tõukas Afganistan troonilt senise maailma suurima kanepitootja Maroko.

UNODC tegevdirektori Antonio Maria Costa sõnul on mõnes teises riigis kanepi all isegi rohkem põllumaad kui Afganistanis, kuid viimase tõstis narkotootjate tippu ülimalt hea saagikus. UNODC andmeil saab afgaani põlluhektarilt keskmiselt 145 kilogrammi kanepit, marokolase omalt aga 40 kilogrammi.

Afganistanis on kanepi all hinnanguliselt 10 000-24 000 hektarit põldu. Sellelt teenitakse 39-94 miljonit dollarit (456 miljonit kuni 1,1 miljardit krooni) aastas. Samas jääb kanepitulu siiski märkimisväärselt alla summadele, mida sama riigi narkoärikad teenivad oopiumilt. Afganistani kanepitulu moodustab 10-20 protsenti oopiumitulust.

Nii, nagu oopiumitki, kasvatatakse kanepit suuremalt jaolt Lõuna-Afganistanis, piirkondades, kuhu keskvõimu käed tihti ei ulatu ja mässuliste tegevus on aktiivsem. Sealt liiguvad narkootikumid üle piiri Pakistani ja Iraani, kust muuseas palgatakse selle tulu eest ka relvastatud võitlejaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles