NASA Marsi tehnoloogia võib Maa veesõjast päästa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Marsi tehnoloogia võib Maa veesõjast päästa
NASA Marsi tehnoloogia võib Maa veesõjast päästa Foto: Reuters / Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA poolt Marsil pinnaaluse jää leidmiseks välja töötatud tehnoloogia võib aidata Maal tulevikus vett leida kõrbetest ning veesõdu ennetada.

NASA esindaja arvates võib Marsi uurimisel edukalt rakendatut kasutada ka Maa peidetud veevarude uurimisel, kirjutab Sciencedaily.com.

Marsi uurimiseks kasutatavatel sondidel on 40 meetrise antenniga radar. Elektromagnetlained tungivad läbi Marsi pinna kuni 3,7 kilomeetri sügavusele.

Veeteadlase Essam Heggy arvates saaks sama tehnoloogiat edukalt kasutada ka Maal, näiteks Lähis-Idast või Aafrikast maa-aluste veeallikate otsimiseks.

Egiptuses Aleksandrias ÜRO konverentsil esinenud Heggy sõnul ohustab Maad järgmisel sajandil veepuudus, mis võib põhjustada laiaulatuslikke sõdu.  

«Marsi uurimise tehnoloogia lubaks aga tungida kõrbete pinna alla ja sealt vett otsida,» sõnas teadlane.

Asjatundjate hinnangul võib kliimasoojenemine tekitada veekogude kuivamist ja veevarude vähenemist ning vesi võib muutuda väga hinnaliseks loodusvaraks.

NASA tahab Marsi tehnoloogiat esmalt katsetada Sudaanis Darfuris, mis asub 6000 aasta vanuste kuivanud järvede kohal.

«Veele ei ole aseainet. Vesi on loodusvara ja selle tõttu võib selle vara vähenemisel tekkida konflikte,» lisasid uurijad.

Asjatundjate sõnul kulutavad Lähis-Ida maad praegu nafta leidmisele rohkem ressursse kui puhta vee otsimisele. Kuid tulevikus mängivad puhta vee varud senisest suuremat rolli ja nende leidmisse tuleb rohkem investeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles