Riigikogu lükkas tagasi rahvusringhäälingu seaduse muutmiskava

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusringhääling
Rahvusringhääling Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogus täna esimesel lugemisel olnud Keskerakonna algatatud rahvusringhäälingu seaduse muutmise eelnõu ei leidnud parlamendi toetust ja langes menetlusest välja.


Eelnõu tagasilükkamise poolt oli 48 riigikogu liiget ja selle vastu 31.

Eelnõu tutvustanud riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Mailis Reps sõnas, et rahvusringhäälingu probleem on paljuski selles, et tunnetatakse küll vajakajäämisi ja vigu, kuid puudujäägi kui fakti nentimisele ei järgne tavaliselt reaalset tagajärge. «Eelnõuga püütakse leida sellele olukorrale ka lahendust,» ütles Reps.

Lisaks oleks eelnõu järgi pidanud rahvusringhäälingu juhatuse esimees hakkama riigikogu täiskogule andma kord aastas suulist ja kirjalikku ülevaadet oma tegevusest.

Veel rääkis Reps, et erapooletuse ja tasakaalustatuse põhimõtete järgimine üksik- ja sarisaadetes ja programmides tervikuna peab avalik-õiguslikule rahvusringhäälingu organisatsioonile olema olemuslik ja kogu aeg, mitte üksnes valimiste ajal.

Eelnõu oleks laiendanud rahvusringhäälingu nõukogu vastutust. «Kuna kehtiv seadus annab talle vaid peamiselt rahastamist puudutavad administratiivsed õigused, kuid mis puudutab tema tegevuse sisu, siis täna ei kontrolli seda ju keegi. Eetikanõunik küll teeb omapoolseid tähelepanekuid, kuid nendele ei pruugi järgneda muutusi.» Eelnõu oleks laiendanud ja täpsustanud ka eetikanõunike ülesandeid ja õigusi.

Veel tuleks Repsi sõnul vähendada ERRi juhatuse liikmete hulka viielt kolmele, mis aitaks aastas kokku hoida üle miljoni krooni palgaraha.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg sõnas, et komisjoni ettepanek on eelnõu mitte toetada.

Eelnõu vastased heitsid sellele ette, et muudatusettepanekud lähtuvad eeldusest, et rahvusringhääling vajab palju jõulisemat kontrolli just sisu küsimustes. Leiti, et rahvusringhäälingu seadus ei vaja muutmist ning et plaanitavad muutused on vastuolulised ja tekitavad palju küsimusi. Eelnõu ei lahenda näiteks nende meelest eetikanõuniku ja tasakaalustatuse küsimusi, samuti ei ole ERRi nõukogu tööle midagi ette heita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles