Ansip avas Eesti aukonsulaadi Tiranas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip ja Albaania valitsusjuht Sali Berisha.
Peaminister Andrus Ansip ja Albaania valitsusjuht Sali Berisha. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip avaldas tänasel aukonsulaadi avamisel Tiranas lootust, et kahe riigi niigi head suhted saavad nüüd veelgi hoogu juurde.

Riigijuhtide tasandil on peaministri sõnul suhted väga head, kuid ära tuleb kasutada ka potentsiaali, mis jääb teistesse eluvaldkondadesse, vahendas valitsuse pressiesindaja.

«Aukonsulaadi avamine on alati sümboolse tähendusega tegu, sest see näitab vastastikust huvi ja soovi rohkem omavahel suhelda,» ütles peaminister. Ühtlasi soovis Ansip jõudu Eesti esimesele aukonsulile Albaanias Sotiraq Gugale.

Pikaajalise riigiteenistuse kogemusega konsultatsiooniärimees Sotiraq Guga nentis, et Eesti on Albaaniale heaks eeskujuks nii liitumisel Euroopa Liiduga kui ka maa arendamisel info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas. Ühtlasi avaldas Eesti aukonsul lootust, et kontaktide tihenemine kahe riigi vahel saab alguse majanduskoostööst, milles ta näeb suurt arenguruumi.

Peaminister Andrus Ansip ja peaminister Sali Berisha avasid täna ka Eesti-Albaania äriseminari. Ansip nentis seminari avades, et kahe riigi vaheliste heade suhete oluliseks näitajaks on ärikontaktide tihedus ning avaldas heameelt, et Eestist on Albaaniaga lähemalt tutvuma sõitnud ka äridelegatsioon.

«Majandussuhete arendamisel on otsekontaktidel väga oluline roll, loodan et tänase äriseminari tulemusel tekib neid juurde,» ütles ta. Eesti peaminister tõstis esile Albaanias toimunud kiiret arengut ning üha suuremale avatusele orienteeritud majanduskeskkonda.

Albaania peaminister Sali Berisha kinnitas omalt poolt, et Eesti investeeringud on riiki väga teretulnud. Majandusliku koostöö ja atraktiivse investeeringute valdkonnana tõstis Berisha esile eelkõige turismi.

Riik pöörab tema sõnul erilist tähelepanu infrastruktuuri arendamisele, mis aitab kohapeal kaasa turismisektori kiirele arengule. 28 748 ruutkilomeetri suuruse pindalaga riigil on 362 kilomeetri pikkune merepiir ning maaliline mäestikuala. Sali Berisha sõnul loodetakse, et arenev turismisektor on peatselt üks olulisematest riigi sisemajanduse koguprodukti kasvatajatest.

Eile allkirjastasid peaministrid ka kahe riigi vahelise topeltmaksustamise vältimise lepingu, mille peaeesmärk on soodustada kahe riigi vahelisi majandussuhteid ja  kaubavahetust. Seni on Eesti ja Albaania majandussuhted olnud üpris tagasihoidlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles