Lõuna-Osseetia ootab Venemaalt vabatahtlikke

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdur Lõuna-Osseetia ja Gruusia piiril..
Vene sõdur Lõuna-Osseetia ja Gruusia piiril.. Foto: AFP / Scanpix.

Gruusia võimudega teravasse konflikti asunud Lõuna-Osseetia separatistide liider kinnitas, et tunnustamata vabariigile on lubatud sõja korral abi ka mujalt Põhja-Kaukaasiast.

RIA Novostile antud intervjuus kinnitas Lõuna-Osseetia president Eduard Kokoitõ, et juba praeguseks on naabruses asuvast Põhja-Osseetiast, mis kuulub Venemaale, saabunud appi mõnisada inimest.

Kokku loodetakse naaberregioonist aga kohale tuua kuni paar tuhat isikut. Kokoitõ sõnul ei nimeta nad ennast vabatahtlikeks, vaid peavad «oma rahva kaitseks asumist enda kohuseks».

Tunnustamata vabariigi juhi väitel on samal ajal tehtud ka mujalt Põhja-Kaukaasiast hulgaliselt pakkumisi vabatahtlike saatmiseks – näiteks võivat paar tuhat võitlejat saata kasakad, ehkki selleks polevat «veel vajadust». Karatšajevo-Tšerkessias ollakse aga valmis koguma pool tuhat meest ning Kabardino-Balkaarias liiguvad protsessid samas suunas, lisas separatistide juht.

Kokoitõ kinnitusel loodab Lõuna-Osseetia esmajärjekorras siiski «oma jõududele». Sellegipoolest rõhutas ta, et juba lähiajal saabuvad sinna Venemaalt ka Afganistani sõja veteranid, kellest koostatud esimene poolesajameheline rühm olevat juba teel.

Uut mobilisatsiooni polevat separatistide leeris esialgu plaanis välja kuulutada. Presidendi kinnitusel arvestatakse, et praegu nende käsutuses olevatest jõududest ja vahenditest piisab.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles