Vallavanem tõi end võimuliidu püsimise nimel ohvriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi vallavanem Urmas Arumäe loodab tagasiastumisega      olukorda  koalitsioonis rahustada ja peab praeguse koalitsiooni jätkamist vallale kõige paremaks lahenduseks.
Viimsi vallavanem Urmas Arumäe loodab tagasiastumisega olukorda koalitsioonis rahustada ja peab praeguse koalitsiooni jätkamist vallale kõige paremaks lahenduseks. Foto: Mihkel Maripuu

Esmaspäeval puhkuselt naasnud Viimsi vallavanem Urmas Arumäe üllatas üldsust tagasiastumisavaldusega. Volikogu arutab tema avaldust 19. augusti istungil. Viimsi vallavolikogus on 21 kohta, võimuliitu kuulub praegu 12 saadikut.


Urmas Arumäe, olete valda juhtinud viimastest kohalikest valimistest saadik, seega ligi kolm aastat. Miks siis nüüd sündis loobumis- või allaandmismõte?


See ei ole loobumine ega ka allaandmine. Tegin niisuguse otsuse praeguse koalitsiooni püsimise huvides.


Mis siis võimuliidus lahti on?


Tegelikult ei ole otseselt lahti midagi. Koalitsiooni seis on praegu õhkõrn ja minu tagasiastumine aitab minu arvates olukorda rahustada.


Keda näete oma mantlipärijana vallavanema toolis?


Näen ja tean, aga hetkel ma seda ei ütle. Las volikogu teeb enne oma otsuse. Seda võin küll öelda, et ta on Isamaa ja Res Publica Liidust.


Kui teil nüüd tõesti tuleb ametist lahkuda, siis mida peate selle ligi kolme aasta jooksul oma suurimaks teeneks Viimsi arengus?


Üksikisiku, ka vallavanema rolli ei tohiks ülehinnata. Valla juhtimine on meeskonnatöö ja meeskond oli ja on meil hea. Koalitsioonina oleme viimsilaste elu parandamiseks oluliselt rohkem teinud, kui siin paari lausega öelda jõuab.


Siiski on mõned asjad, mille eest ma vallavanemana eriti aktiivselt seisin. Esimese asjana tuleb meelde juulikuu lõpus toimunud Viimsi oma heliloojale Arved Haugile pühendatud mälestuskontsert, millest, ma loodan, kujuneb iga-aastane oluline kultuurisündmus. Mainiksin ka Püha Jaakobi kiriku valmisehitamise toetamist.


Samuti olen olnud kavandatava äri- ja kaubanduskeskuse arendusprojekti tulihingeline toetaja. Nii kiriku kui ka ärikeskuse toetamise viisi eest olen teeninud ka teatud kriitikat.


Mis jääb kripeldama?


Esimesena tuleb meelde AS Esmar, kelle varade seisund on vallale häbiplekiks. Tuleb tunnistada, et olime näiteks vana koolimaja valla omandisse saamisele väga lähedal, aga siiski läks teisiti. Rohuneeme Puhkekeskuse aluse 120 ha maad saime küll tagasi valla omandisse, aga seda maad koormavaid 70 aasta pikkuseid hoonestusõiguse seadmise lepinguid ei õnnestunud vaidlustada.


Muret teevad Leppneeme sadama projekteerijapoolsed möödalaskmised, mis viivad sadama valmimise ebamäärasesse  kaugusesse. Oleksin palju õnnelikum, kui Tallinn oleks otsustanud Pirita teele trammiliini rajada – küll me oleksime Meriväljalt otsa ka Viimsi keskusesse vedanud. Ka külavanemate juurdekasv ei rahulda mind – ligi pooltes külades külavanem puudub!


Mis saab, kui teie ohver on asjatu ja koalitsioon ikkagi laguneb?


See on spekulatsioon ja sellega ma kaasa ei lähe. Meil on kehtiv koalitsioonileping. Aga kui koalitsioonid lagunevad, siis üldjuhul avaldatakse vallavanemale umbusaldust, sest see on praktiliselt ainus juriidiline viis vallavanem uue koalitsiooni poolt välja vahetada.


Kas uue koalitsiooni loomiseks kõnelused juba käivad?


Seda mina ei tea. Loodan, et ei. Arvan, et vallas on juhtiv jõud ikkagi IRL, kellel on seitse kohta. Valimistel sai ka Reformierakond seitse mandaati, kuid kaks inimest on sellest erakonnast lahkunud, kaks välja heidetud ja üks võimuliiduga liitunud. Praeguse koalitsiooni jätkumine oleks vallale kõige parem lahendus.


Olite omal ajal tunnustatud advokaat. Kui lahkute palgaliselt kohalt, kas hakkate taas tööle õpitud erialal – advokaadina?


Advokaadiamet ei ole treiali oma (ilma igasuguse halvustamiseta), et võtad rauatüki ja hakkad joonise järgi treima. Kliendibaasi kujundamine võtab aega. Seega hetkel ei ole plaanis advokaadiametisse tagasi minna ja plaan on jätkata avalikus sektoris ja poliitikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles