Vallafirmal lasub liiva röövkaevandamise kahtlus

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva pärastlõunal ei paistnud Tartumaal Kambja vallas Mäeküla lähedal asuvas Kopamäe karjääris ühtegi veokit, mis veaks karjäärist liiva välja, küll aga võis näha sahka, mis tegeles hiiglasliku augu täitmisega.
Esmaspäeva pärastlõunal ei paistnud Tartumaal Kambja vallas Mäeküla lähedal asuvas Kopamäe karjääris ühtegi veokit, mis veaks karjäärist liiva välja, küll aga võis näha sahka, mis tegeles hiiglasliku augu täitmisega. Foto: Nils Niitra

Kambja vallale kuuluv firma kaevandas Postimehe andmeil kümneid tuhandeid kuupmeetreid liiva lubatust enam ja võis püüda miljonitesse ulatuva trahvi vältimiseks auke sõna otseses mõttes kinni mätsida.

Eile käis keskkonnainspektsioon kohapeal, tuvastas võimaliku rikkumise ja peatas igasuguse tegevuse karjääris. Tegevus, nagu esmaspäeval sündmuskohal veenduda võis, ei seisnenud mitte kaevandusest liiva väljaveos, vaid hoopis sügavate kaeveaukude täitmises liivaga.

Postimehe allika andmetel kaevandas vallale kuuluv firma Cambi kaevandamisloas lubatust rohkem umbes 40 000 kuupmeetrit, mis on spetsialistide kinnitusel röögatu kogus. Võrdluseks – üks suur kallurveok mahutab oma kasti kuus kuni kaheksa kuupmeetrit liiva. Jagades 40 000 kuupmeetrit seitsme kuupmeetriga, saab kokku üle 5700 veokikoorma.

Inspektsioon kohale


Allika sõnul võttis keskkonnainspektsioon tegevuse Kopamäe karjääris vaatluse alla juba eelmisel aastal. «Inspektsioon palus neil teha selle aasta teise kvartali alguseks kõik korda ja selle peale telliski firma markšeiderbüroost mõõdistused, mis selgitasid välja, et tehtud on jäme viga,» lausus ta. Markšeidermõõdistamise käigus saadakse ruumiline kaart, mis näitab täpselt ära, palju tegelikult kaevandatud on.

«Ilmselge on ka see, et keskkonnainspektsioon ei tahaks kohalikku omavalitsust karistada,» lisas allikas. «Kui tegu oleks erakapitalile kuuluva firmaga, oleks trahv tänaseks ilmselt juba välja kirjutatud.» Ja sellistel juhtudel käib jutt kriminaalmenetlusest ning kokku mitme miljoni kroonisest trahvist ja kahjutasust. Nüüd siis võetakse allika väitel maardla seintest liiva ja maetakse seda kaevanduse põhja, et peita ülekaevandamise jälgi.

Keskkonnainspektsiooni inspektor Kristel Maasikpalu käis eile Postimehelt laekunud teate peale kaevanduses ja peatas seal kõik tööd. Ka eile ajas sahk kaevanduses liiva auku. «Kuna oli alust arvata, et see tegevus ei ole seaduslik ja seal on rikkumisi, peatasime töö,» rääkis inspektor. «Homme (täna – toim) saame kokku ettevõtte ja valla esindajaga ning vaatame läbi nende materjalid.»

Maasikpalu sõnul kontrolliti Cambi tegevust juba mullu ja leiti puudujääke. Ka kontrollmõõdistamisi pole karjääris Maasikpalu sõnul tehtud seadusega paika pandud sagedusega.

Kaevandust majandava ja vallale kuuluva osaühingu Cambi juhataja Heiki Kortspärn väitis, et eelmised kaevandamisprojekti tegijad on midagi «nihu teinud». Kas üle on kaevandatud?

Kortspärn lausus, et mingisugused äärelõiked on küll olnud, aga mitte kümnete tuhandete kuupmeetrite ulatuses. «Teate, küsige valla majandusnõuniku käest, mina tegelen siin soojamajanduse ja muude asjadega praegu, kuigi ma pean tegelema ka karjääridega. Mina pole midagi varjanud, ma pole sel aastal isegi mitte üht grammi kaevandanud seal,» ütles Kortspärn.

Kortspärna viidatud majandusnõunik Enno Soodla vastas küsimusele, kas karjääris on 40 000 kuupmeetri ulatuses üle kaevandatud: «Mina küll ei tea selliseid asju.» Esmaspäevase ja eilse sahategevuse mõte on Kortspärna väitel «karjääri põhja ära planeerimine». «Kõik teeb tasaseks – nii ei saa ka olla, et iga asi on ise kõrgusel,» selgitas nõunik.

Seda, kas ülekaevandamine on toimunud, ei osanud Soodla öelda. «Täpselt ei tea, meil pole büroost andmed käes,» seletas ta. Postimehele teadaolevalt sai vallafirma tellitud markšeidermõõdistuste põhiandmed kätte juba aasta algul. Ehkki Kortspärn kõneles vildakast projektist, ei olegi kaevandusel projekti.

Kambja vallavanem Ivar Tedrema vastas küsimusele, kas ülekaevandamine on toimunud ja vallaettevõte on seadust rikkunud: «Kui see nüüd nii on, siis tõesti, jah.»

Liivakarjääris väljakaevandatud maavara kogust mõõdistanud omanimelise markšeiderbüroo juht Johannes Viru märkis, et Kopamäe karjääri probleemid tingis mitme asjaolu kokkulangevus.

Projekti pole


«Algselt on läinud maavara kaevandamisloa taotlemise juures läbi apsakad – kõrgussüsteem on vigane ja pigem on praegune olukord tingitud sellest,» lausus Viru. «Seal on möödalaskmisi nii uuringuid teinud geoloogide kui loa andnud toonase keskkonnateenistuse poolt, mis lasi läbi valede lähteandmetega taotluse.»

Viru sõnul on vigu teinud ka omavalitsusettevõte. «Markšeidertöö tellis meilt Cambi ja rohkem me selles osas oma pead ei piina – meilt on tellitud ja meie andsime materjalid ettevõttele üle.»

Ehkki Cambil peaks olema maavara kaevandamiseks täiesti elementaarse asjana projekt, ettevõttel seda Postimehe andmetel ei ole. Hädavariandina tuleb kõne alla ka kaevandamise arengukava, aga firma juht Kortspärn väitis eile õhtul Postimehele vaid seda, et on paari aasta eest arengukava oma silmaga näinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles