Läti piirivalve koorib teadmatuid eestlasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Läti liitusid mullu 21. detsembril Schengeni viisaruumiga. Enne seda demonteerisid Valka päästeamet ja Läti piirivalve Eesti-Läti piiril piiritõkkeid.
Eesti ja Läti liitusid mullu 21. detsembril Schengeni viisaruumiga. Enne seda demonteerisid Valka päästeamet ja Läti piirivalve Eesti-Läti piiril piiritõkkeid. Foto: Margus Ansu

Iga kuu trahvib Läti piirivalve kümneid eestlasi, kes Schengeni viisaruumi ja piirideta Euroopa ideest innustatult ületavad riigipiiri ilma ID-kaardi või passita, arvates piisavat vaid näiteks juhiloast.



Haidi Vahenurm sõitis koos tütre ja kahe kolleegiga Riiga tööreisile juuni lõpus. Kuigi piiripunkti läbimisel neilt keegi dokumente ei küsinud, pidas kaks-kolm kilomeetrit Läti poole peal auto kinni operatiivvärvides masin ja kaks mundris naist palusid esitada reisidokumendid.


Kahel eestlasel oli küll ID-kaart rahakoti vahel, kuid Vahenurmel ja tema väikesel tütrel oli kaasas vaid juhiluba ja õpilaspilet. «Olen varem korduvalt nii Lätis käinud ja arvasin, et juhiloast piisab,» möönis naine oma teadmatust. ID-kaarti Vahenurmel ei ole ja tavaliselt igaks juhuks kaasas olnud pass oli seekord koju ununenud.


Läti piirivalve töötajad võtsid juhiloa ja õpilaspileti enda kätte ja palusid neil nendega koos naasta piiripunkti, kus koostati käsitsi kahes eksemplaris pikk lätikeelne protokoll. «See tõlgiti meile paari sõnaga vene keelde, sest inglise keelt nad ei rääkinud, kästi alla kirjutada ja öeldi, et juuli alguses on istung Valmiera kohtus,» kirjeldas Vahenurm. «Tütre kohta nad ütlesid, et hea küll, tema suhtes pigistame silma kinni.»


Ka soovitas Läti piirivalve naisel istungipäeva hommikul kohtusse helistada ja kinnitada, et ta kahetseb oma tegu. «Nad ütlesid, et siis saan kergema karistuse,» märkis Vahenurm.


Rikkumise eest rahatrahv


Pärast istungit sai naine pika lätikeelse kirja, millele oli lisatud lühike eestikeelne seletus. Karistuseks piiriületuskorra rikkumise eest sai Vahenurm 50 latti ehk 1110 krooni trahvi.


Kuigi korra järgi oleks tulnud naisel koos tütrega piirilt tagasi Eestisse sõita, andsid lätlased pika veenmise peale alla. «Ütlesid, et hea küll, me keerame selja ega vaata, kuhu poole sõidate,» meenutas Vahenurm, kes sai vaatamata ehmatusele tööreisil siiski ära käidud.


Ka helistas ta Eesti saatkonda Riias, et uurida, kas temaga käituti õigesti. «Mees, kellega sealt rääkisin, vihjas läbi lillede, et lätlased on ära jaganud eestlaste pealt teenimise võimaluse ning püüavadki võimalikult palju rikkujaid tabada ja trahvida,» muigas Vahenurm.


Eesti konsul Riias Tarmo Punnik nentis, et teema tõstatumise üle on tal ainult hea meel, sest paistab, et eestlased on suures Schengeni-vaimustuses ära unustanud, et riigipiirid pole kuhugi kadunud ja teise riiki sõitmiseks on vaja kaasas kanda ID-kaarti või passi.


ID-kaart või pass kaasa


«Selliseid juhtumeid on üsna palju,» märkis konsul, lisades, et temani on jõudnud ehk vaid murdosa kõigist sarnastest intsidentidest. Isiklikult on Punnikule saadud trahvide üle kurtnud tänavu umbes 30 eestimaalast. Kõik nad on olnud õndsas teadmatuses, et ületades Läti piiri, taskus vaid juhiluba või mõni muu pildi ja isikukoodiga dokument, on nad rikkunud riigipiiri seadust.


Karistuseks sellise teo eest võib inimest Lätis oodata aga kuni 150 lati ehk 3328 krooni suurune rahatrahv või isegi kuni 15-ööpäevane arest.
Ka väikesel lapsel peab Punniku sõnul olema pass või ID-kaart. Nii näiteks sai hiljuti Lätis 25 latti trahvi kaheksa-aastase lapse ema, kes oli tütre dokumentidest kaasa võtnud vaid sünnitunnistuse.


«Mõnikord viidatakse, et mujal reisitaksegi juhiloaga ühest Euroopa Liidu liikmesriigist teise, kuid tegelikult seda teha ei tohi,» märkis Punnik. Konsuli sõnul võib iga liikmesriik vaid juhiloaga reisija kodumaale tagasi saata.


Riiki sisenejate dokumente kontrollib pisteliselt ka Eesti. Kagu piirivalvepiirkonna ülem Tõnu Reinup nentis, et peamiselt on patrullide kätte langenud lätlased, kellele määratakse «vastavalt nahaalsuse suurusele» 60–600 krooni trahvi. «Ühtki itaallast või sakslast, kel poleks sobivat reisidokument, pole näinud,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles