Kaitseministeerium: meie eelarvetaotlus lähtub Eesti usaldusväärsusest

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsekulutuste osakaal SKT-st.
Kaitsekulutuste osakaal SKT-st. Foto: Kaitseministeerium

Rahandusministeeriumile esitatud kaitsevaldkonna eelarvetaotlus lähtub Eesti poolt NATO-le antud lubadusest viia kaitsekulutused 2 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT).


Rahandusministeeriumi poolt kaitseministeeriumile ette kirjutatud piirnumber 2009. aastaks tähendab riigikaitseliste kulutuste osakaalu langemist suhtena SKTsse tänavuselt 1,8 protsendilt 1,48 protsendini eeloleval aastal. See on teravas vastuolus Eesti poolt NATO riikide ees võetud kohustuste ja koalitsioonileppe eesmärkidega, kirjutab kaitseministeerium oma pressiteates.

«Kooskõlas meie lubadustega Euroopa Liiduga ja NATO-ga liitumisel on Vabariigi Valitsus ja kaitseministeerium võtnud kohustuse viia Eesti kaitsekulutused tasemele 2 protsenti SKTst,» lausus kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul alustati rahvusliku kaitsevõime ülesehitamist 1992. aastal ning see protsess pole kaugeltki veel lõppenud.

Kaitseministeeriumil on koostöös partneritega kokku lepitud pikaajaline strateegiline arengukava, mille raames antud lubadused rõhutavad meie kiirreageerimissuutlikkuse, esmase iseseisva kaitsevõime ja vajaliku infrastruktuuri arendamise vajadust.

Eelseisvate aastate prioriteetsemad projektid on kaitsejõudude mobilisatsiooni- ja valmisolekutaseme oluline tõstmine, NATO kaasrahastamisel toimuv Ämari lennubaasi arendamine, Kaitseliidu arendamine ja kaitseväelaste sotsiaalsed garantiid.

Kooskõlas NATO-ga saavutatud kokkulepetega ning tuginedes riigieelarve planeerimisele on kaitseministeerium koos kaitseväega koostamas 10-aastast arengukava, mis peab tagama Eesti kaitsejõudude pikaajalise koostöö alused meie liitlastega.

Kaitseministeeriumi eelarvetaotluse maht 2009. aastaks on 5,8 miljardit krooni, mis moodustab 1,9 protsenti riigi SKT-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles