Putin pakkus Kõrgõzstani ajutisele valitsusele abi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealinnas Biškekis põlema süüdatud ostukeskus.
Pealinnas Biškekis põlema süüdatud ostukeskus. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa Föderatsiooni valitsusjuht Vladimir Putin pakkus Kõrgõzstanis võimu haaranud opositsioonile abi, teatas Kremli pressiesindaja.


AFP teatel on Putin telefonis vestelnud opositsiooni väljakuulutatud niinimetatud rahvavalitsuse peaministriks nimetatud Roza Otunbajevaga, kelle kinnitusel jääb tema juhitav vahevalitsus võimule kuueks kuuks, mil riigis korraldatakse uued presidendivalimised. Kuni valimisteni täidab vahevalitsus ka riigipea ja parlamendi ülesandeid. 

Putini esindaja kinnitusel vajab Kõrgõzstan valitsusjuhi hinnangul majanduslikku abi ja peaministri kinnitusel on Venemaa valmis pakkuma endisele NSV liiduvabariigile  humanitaarabi, vahendas RIA Novosti.

«Putin märkis, et Venemaa on alati osutanud ja jätkab vajaliku humanitaarabi osutamist Kõrgõzstani rahvale,» kinnitas Putini esindaja Dmitri Peškov AFP-le. Otunbajeva kinnitas aga rahvale, et Putin toetab Kõrgõzstani uue valitsuse poliitikat.

«Venemaa ega teie alandlik teener pole sellega kuidagi seotud,» kinnitas Putin eile Smolenskis, kus ta kohtus Poola valitsusjuhi Donald Tuskiga. «Samal ajal, kui (Kõrgõzstani president Kurmanbek) Bakijev tuli mõne aasta eest võimule, kritiseeris ta (endist presidenti Askar) Akajevit onupojapoliitikas ja selles, et ainult tema enda perekond oli võimul. Mul on tunne, et härra Bakijev astub sama rada pidi,» lisas Putin.

Kõrgõzstani pealinnast 20 kilomeetri kaugusel Kantis asub ka Venemaa õhuväebaas, kus teenivad sõdurid on viidud kõrgendatud valmisolekusse ning baasi on saadetud veel lisaks 150 õhudessantvägede langevarjurit. 

«See oli presidendi otsus saata sinna kaks langevarjurite kompaniid - Kandi on jõudnud umbes 150 inimest,» kinnitas Vene relvajõudude kindralstaabi ülem Nikolai Makarov ajakirjanikele, vahendas AFP. Tema sõnul saadeti lisajõud Kõrgõzstani sealsete sõjaväelaste ning nende perede julgeoleku kaitsmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles