Vangid püsivad ka hädaolukorras kindlalt luku taga

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Pole tarvis karta, et hädaolukorras, kus riigil on elutähtsate teenuste toimimisega niigi tegemist, vangid vabaks lastakse, sest ka vanglate valvamine lisatakse seadusemuudatusega elutähtsate teenuste nimekirja.

Hädaolukorra seaduse elutähtsate teenuste nimekirjas, mis peavad mistahes kriisi ajal esmajärgus toimima, on näiteks transport, elektriga varustamine, pääste- ja meditsiiniteenuse osutamine, valitsusorganite töö jne. Vangide valvamist ja neile normaalsete elutingimuste tagamist selles nimekirjas praegu pole.

«Seetõttu on olemas oht, et kriitilistes olukordades ei planeerita vahendeid vanglate töö jätkamiseks,» selgitas justiitsministeeriumi avalike suhete talituse juhataja Ivi Papstel. «Kui aga talvel vanglaid ei köeta või vangidele ei saa süüa anda, siis ei ole riigil õigust neid vanglas kinni pidada, sest nad sureksid seal,» tõi ta näite.

«Selleks, et vanglad saaksid tegutseda ka kriitilistes olukordades ja vange ei peaks vanglast välja laskma, ongi justiitsministeerium teinud eelnõus ettepaneku muuta hädaolukorra seadust nii, et ka vangistus kuuluks elutähtsate teenuste loetellu ning vange ei peaks hädaolukorra puhul vabastama,» ütles Papstel.

Justiitsministeerium on hädaolukorra seadust vastavalt muutva eelnõu, mis on lisatud riigisaladuse ja salastatud välisteabe seaduse ning hasartmänguseaduse muutmise eelnõu juurde, saatnud praegu e-õiguses kooskõlastusringile.

Justiits¬ministeerium koostab ka vangistuse täideviimise toimepidevuse riskianalüüsi ja plaani. Seadus peaks jõustuma 1. aprillil 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles