Pevkur: rahapuudus arsti suhtumist ei muuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst
Perearst Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et patsientide teadlikkuse tõstmisele aitab kindlasti kaasa ettevalmistamisel olev sotsiaalkoodeks, kuid seadused või raha arstide ja patsientide suhetes tema hinnangul määravad ei ole.

Sotsiaalminister kohtus täna patsientide kaitse teema tõstatanud riigikogu liikme Toomas Trapidoga. «Rääkisime tervishoiuga seotud seadustest tervikuna ja leidsime, et võiks olla kas üks seadus või vähe seadusi, kust inimesed saaks endale vajaliku info hõlpsalt kätte,» ütles sotsiaalminister Postimees.ee'le.

Ta lisas, et just sel eesmärgil on justiitsministeeriumi vedamisel ettevalmistamisel sotsiaalkoodeks, mis hõlmaks endas töö-, sotsiaal- ja tervisevaldkonda puudutavaid seadusesätteid.

«Toomas Trapidoga vestluse käigus tuli välja, et mõlemad pooled saavad selgelt aru, et täna pole küsimus pigem mitte seadusandluse puudumises, vaid selles, kuidas arst ja patsient omavahel suhtlevad ja see pole seadustega reguleeritav,» ütles Pevkur. Ministri hinnangul võiks selliste probleemide kohta info edastada ka arstide liidu ja kutseliitudele, et asjad paraneksid.

Põhjuseks, miks viimasel ajal jõuab avalikkuse ette üha enam rahulolematust ravikvaliteedi või arstide suhtumisega, pidas sotsiaalminister kõrgenenud ootusi. «Ootused kasvavad koos sellega, kui teenus paremaks läheb. Eelmise aasta lõpus tehtud uuringus selgus, et patsientide hinnang arstiabi kvaliteedile on tõusnud. Teadlikkus kasvab, seetõttu tekib ka oskus ja teadmine enamat nõuda,» arvas Pevkur.

«Mina usun, et arstid teevad ikka oma tööd suure pühendumusega, ei taha kuidagi uskuda, et arstkond oleks halvemaks muutunud.»

Haiglate liidu juhatuse esimees Urmas Sule ütles eile Postimees.ee'le, et viimasel aastal on patsientide kasvanud nurina põhjuseks tervishoiu järsult vähenenud rahastamine. Ta viitas, et raskemates oludes on ka arstid ebakindlamad ning see väljendub suhtluses.

Sotsiaalminister sellega nõustuda ei saanud. «Ma ei saa küll kuidagi uskuda, et kui raha vähem, siis mõni arst teeb meelega vigu või suhtleb patsiendiga seetõttu halvemini. Mina arvan, et ravivalikute mõjutajaks raha ei ole - kui ikka arstile tuleb inimene, kellele mingit kindlat ravi vaja, siis arst rahapuudusel midagi muud ei määra.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles