Poola presidendi lennukit hooldati hiljuti

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smolenski lähedal alla kukkunud Poola valitsuse Tu-154 rusud.
Smolenski lähedal alla kukkunud Poola valitsuse Tu-154 rusud. Foto: Reuters / Scanpix

Poola valitsusele kuulunud vana Nõukogude päritolu Tupolev Tu-154 reisilennuk, mis viis täna Venemaal surma president Lech Kaczynski abikaasa ja palju teisi kõrgeid ametnikke, läbis alles hiljuti põhjaliku mehaanilise hoolduse.


Smolenski lähedal juhtunud katastroofi põhjused pole esialgu teada, ütles Poola välisministeeriumi pressiesindaja Poola raadiole.

Vene meedias kahtlustatakse piloodi eksimust. Leitud on ka juba üks tehnilisi andmeid sisaldav nn must kast, teist veel otsitakse, vahendas AFP.

Pealtnägijate sõnul üritas lennuk enne allakukkumist tihedas udus Smolenski lennuväljale neli korda ebaõnnestunult maanduda.

Siis aga takerdus suur õhusõiduk puulatvadesse ja kukkus kohe maha, kus see purunes ja leekidesse süttis.

BBC uudistekanali korrespondendi sõnul võis lennuk juba õhus purunema hakata.

Lennujaam oli sel hetkel halva nähtavuse tõttu suletud ning piloodile olevat pakutud ka võimalust suunduda kas Moskva või Minski lennujaama. Sellest hoolimata otsustati Smolenskis maanduda.

Poola presidendi ja kümnete kõrgete ametnike surmapaik asub vähem kui kilomeetri kaugusel lennujaama maandumisrajast.

Tragöödias hukkus ametlikel andmetel kokku 96 inimest, neist 88 olid Katõni mälestusüritusele suundunud Poola delegatsiooni liikmed.

Poola ametnike sõnul oli president Kaczynski lennukis koos abikaasa Maria ja mitme teise kõrge valitsusametnikuga: pardal olid nii armee staabiülem, presidendi administratsiooni juht, keskpanga president, asevälisminister, mitmed parlamendiliikmed ja ombudsman.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles