Poolas kuulutati välja leinanädal

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola mees asetamas lennuõnnetuses hukkunud president Lech Kaczyński ja tema abikaasa Maria pilte  presidendipalee ette kuhjuvate pärgade peale. Poolas kuulutati enneolematu tragöödia tõttu välja leinanädal.
Poola mees asetamas lennuõnnetuses hukkunud president Lech Kaczyński ja tema abikaasa Maria pilte presidendipalee ette kuhjuvate pärgade peale. Poolas kuulutati enneolematu tragöödia tõttu välja leinanädal. Foto: Reuters / Scanpix

President Lech Kaczyński, tema abikaasa ja kümnete teiste ametnike, sõjaväejuhtide ja poliitilise eliidi hukkumise tõttu Smolenski lennutragöödias kuulutas Poola riigipea volitused üle võtnud seimi alamkoja spiiker riigis välja nädalapikkuse leinaperioodi.


«Me oleme ühtsed - siin ei ole (poliitilist) vasak- või parempoolsust - me oleme ühtsed rahvuslikus leinas,» teatas parlamendispiiker Bronisław Komorowski kohustuste ülevõtmise järel.

Venemaa lääneosas asuva Smolenski linna lähedal alla kukkunud lennukis Tu-154 hukkus kinnitatud andmetel 96 inimest, neist 88 olid ametliku Poola delegatsiooni liikmed, kes sõitsid Katõni massimõrva mälestustseremooniale.

Smolenski lähedal laiuvates Katõni metsades ja mujal tapsid Nõukogude julgeolekutöötajad seitsme aastakümne eest 22 000 rahvuslikult meelestatud Poola ohvitseri ja eliidi esindajat.

Poola peaminister Donald Tusk teatas, et sõidab juba täna õnnetuspaigale. Smolenskis käis ta ise mälestustseremoonial alles kolmapäeval.

Venemaa peaminister Vladimir Putin teatas samuti, et kavatseb uuesti Smolenskisse sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles