EKD alustab liitumisläbirääkimisi Rahvusliku Liikumisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKD esimees Peeter Võsu.
EKD esimees Peeter Võsu. Foto: Marina Puškar

Laupäeval Tallinnas Nõmmel toimunud Eesti Kristlike Demokraatide (EKD) kongress otsustas alustada ametlikke liitumisläbirääkimisi Eesti Rahvusliku Liikumisega (ERL).

«Võtsime vastu otsuse alustada ühinemisläbirääkimisi,» kinnitas EKD esimees Peeter Võsu BNS-ile. Võsu sõnul peetakse läbirääkimisi juhatuste tasemel ning ühinemisprotsessiga loodetakse valmis jõuda tänavu septembris.

«Ühenderakonna nime ei ole veel otsustatud, see on läbirääkimiste teema, kuid selge on, et 2011. aasta parlamendivalimistele läheme ühtse nimekirjana,» kinnitas Võsu.

EKD koostöö ERL-iga sai alguse mullu sügisel kohalike omavalitsuste valimiste ajal kui EKD ja ERL kandideerisid mitmes omavalitsuses ühises valimisnimekirjas.

Võsu sõnul on Eesti Kristlikel Demokraatidel üle 2000 liikme ning Eesti Rahvuslikul liikmel veidi alla 1000 liikme. Ühinedes moodustuks umbes 3000 liikmega erakond.

Eesti Kristlikud Demokraadid kandis kuni 2006. aasta märtsini nime Eestimaa Kristlik Rahvapartei. Erakond põhjendas nimemuutust vajadusega viia partei nimi kooskõlla konservatiivsete paremtsentristlike vaadetega. Eestimaa Kristlik Rahvapartei loodi 1998. aastal.

Eesti Rahvusliku Liikumise asutasid 2006. aasta kevadel rahvuslased Tiit Madisson, Jüri Böhm ja Martin Helme pärast sama aasta 9. mail Tallinnas Tõnismäel pronkssõduri monumendi juures toimunud kokkupõrget Eesti rahvuslaste ja võidupüha tähistanud venekeelse seltskonna vahel.

Liikumine teatas pärast asutamist, et võtab oma peamiseks eesmärgiks pronkssõduri teisaldamise Tõnismäelt. ERL valis 2008. aasta oktoobris oma juhiks Martin Helme.

Eesti Kristlikud Demokraadid said mullu 18. oktoobril toimunud kohalike omavalitsuste volikogude valimistel üle Eesti kokku 1033 häält ehk 0,1 protsenti häälte koguarvust. Martin Helme kogus Pärnus valimisliidu Aus Pärnu esinumbrina 528 häält.

Mullu 7. juunil europarlamendi valimistel üksikkandidaadina kandideerinud Helme sai 9832 häält ehk rohkem kui 8860 häält kogunud Rahvaliit.

Riigikogu valimised toimuvad järgmise aasta 6. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles