Laaneots: Poola relvajõudude tippjuhtide hukkumine on meile väga valus

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja Ants Laaneots.
Kaitseväe juhataja Ants Laaneots. Foto: Liis Treimann

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots rääkis, et Poola kindralid ja admiralid on Eestit, Lätit ja Leedut NATO nõupidamiste laua taga alati toetanud.

«Poola relvajõudude tippjuhtide hukkumine on meile väga valus. Me oleme üksteist hästi mõistnud ja läbi ajaloo üksteist toetanud,» ütles Laaneots Postimees.ee´le.

«Poola kaitseväe juhi kindral Franciszek Gagori ootamatut hukkumist on raske uskuda. Tunnen, et olen kaotanud sõbra ja relvavenna, kellele võisin alati loota ja kindel olla,» lisas ta.

President Toomas Hendrik Ilves edastas Poola valitsusele, relvavendadele ja inimestele ka Eesti kaitseväe kaastundeavalduse.

Kaitseväe peastaabi teavitusosakonna ülem major Peeter Tali rääkis Postimees.ee´le, kõigis maailma sõjavägedes on juhtimine korraldatud nii, et kui ülem saab surma või on näiteks välismaal, puhkusel või ei saa mingil muul mõjuval põhjusel vägesid juhtida, siis võtab juhtimise alati üle tema asetäitja ja asub ülema kohustustesse. Asetäitja on alati määratud.

Venemaa lääneosas täna alla kukkunud lennukis Tu-154 hukkus valitsuse avaldatud ametliku reisijate nimekirja kohaselt lisaks Poola presidendile ja kõrgetele ametnikele ka suur osa riigi relvajõudude juhtkonnast.

88 nime sisaldavast loetelust leiab nii relvajõudude peastaabi ülema Franciszek Gągori kui ka välisoperatsioonide juhi kindralmajor Bronisław Kwiatkowski nime.

Maavägede ülem kindral Tadeusz Buk, õhujõudude ülem Andrzej Blasik ja erivägede ülem Wojciech Potasinki hukkusid samuti, nagu ka mereväe viitseadmiral Andrzej Karweta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles