Smolenski tragöödias süüdistatakse pilooti

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola televisiooni kaader Smolenski lähedal alla kukkunud presidendi lennukist.
Poola televisiooni kaader Smolenski lähedal alla kukkunud presidendi lennukist. Foto: AP / Scanpix

Poola ja Vene uurijad üritavad leida vastust sellele, kas eile riigi lääneosas Smolenski lähedal alla kukkunud Poola valitsuse lennuk Tu-154 kukkus alla piloodi eksimuse või mõne muu vea tõttu.


Katastroofis hukkus peaaegu sada inimest, nende seas Poola president Lech Kaczynski abikaasaga ja kümned kõrged riigiametnikud, diplomaadid, rahvaesindajad, sõjaväelased, kirikuesindajad ja juhtivad ajaloolased.

Poola kolleegi Donald Tuskiga laupäeva õhtul õnnetuspaigal kohtunud Vene peaminister Vladimir Putin kinnitas, et ta isiklikult juhib katastroofi uurimiseks algatatud juurdlust, mis peab olema põhjalik ja kiire, vahendas BBC News uudisteagentuure.

«Tuleb teha kõik, et välja selgitada selle tragöödia põhjused kõige lühema võimaliku aja jooksul,» ütles ta. Smolenskisse saabusid ka Poola sõjaväeprokurörid, kes hakkavad koos Vene kolleegidega tööd tegema.

Vene lennujuhid rääkisid varem, et surmalennuk lendas allakukkumise eel liiga madalalt, samuti seda, et selle piloot ei täitnud maa pealt antud korraldusi uuesti kõrgemale tõusta ja teisele lennuväljale suunduda.

Pealtnägijate sõnul lähenes surmalennuk tihedas udus Smolenski lennuväljale kaldu asendis, vasak tiib maa poole suunatud, lõikas puulatvu ja sööstis maha, purunedes metsasel alal tükkideks.

Vene õhujõudude ülema asetäitja kindralleitnant Aleksandr Aljošin rääkis meediale, et lennuki liiga madalat kurssi märgati umbes poolteist kilomeetrit õhujõudude baasist eemal.

Maapealsest lennujuhtimiskeskusest anti seejärel piloodile eelnevalt korraldus naasta horisontaallennule ja kui meeskond seda ei täitnud, siis kästi neid mitu korda maanduda teisel lennuväljal, rääkis ta.

«Sellegipoolest jätkas meeskond laskumist. Kahjuks lõppes see traagiliselt.»

Lennuki allakukkumispaigalt vähem kui kilomeeter enne maandumisrada on juba leitud mõlemad lennu tehnilist informatsiooni sisaldavad nn mustad kastid, mis peavad juhtunu põhjustesse selgust tooma.

Poola presidenti lennutanud vana Nõukogude päritolu Tupolev 154 oli riigi teenistuses olnud üle kahe aastakümne ning varemgi riketega kõhedust tekitanud.

2008. aastal viibis president Kaczynski enda lahkumine Mongoolia visiidilt lennuki tüürimehhanismi probleemide tõttu.

Eelmise aasta lõpus läbis aga sama lennuk põhjaliku remondi.

Venemaal detsembris selle teostanud lennukihooldusettevõtte Aviakori juht kinnitas, et õhusõidukiga oli kõik korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles