Moodne katk

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on aidsi vastu võitlemist sümboliseerivad punased lindid.
Pildil on aidsi vastu võitlemist sümboliseerivad punased lindid. Foto: SCANPIX.

Uudised Kesk-Aasiast, mis räägivad haiglates HIV saanud beebidest, kellele tehti ebavajalikke vereülekandeid nakatunud verega, kõlavad nagu mõnest paarikümne aasta tagusest õudusfilmist. Kes võinuks uskuda, et uueks katkuks kutsutud AIDS veel 21. sajandil sedavõrd palju ohvreid leiab lihtsalt seetõttu, et meedikud ei kontrolli ülekanneteks mõeldud verd ning teenivad raha ebavajalike vereülekannete eest raha nõudes.

Kõrgõzstani kohtuprotsess, kus üheksa haiglatöötajat laste nakatamise eest vangi mõisteti, tundub seetõttu nagu piisk meres, mis probleemi tagamaid - kontrollivaba ja korrumpeerunud süsteemi lõpetada ei aita. Kasahstan ja Kõrgõzstan ei käitu küll «õnneks» nagu Liibüa, kus süü HI-viiruse leviku eest bulgaarlannadest õdede kaela veeretati.

HIVi levitamine on surmarelv siiani, seda hoolimata moodsa meditsiini saavutustest. Aafrikas on ennetustöö nii mitmeski riigis põhimõtteliselt läbi kukkunud. Sama ei tohi juhtuda Aasias, eriti riikliku arstiabi kaasaaitamise tagajärjel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles