Egiptusest leiti Ptolemaioste perioodi tüdrukumuumia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bahariyast leiti sarkofaag tüdrukumuumiaga
Bahariyast leiti sarkofaag tüdrukumuumiaga Foto: SCANPIX

Egiptuse arheoloogid tegid noortekeskuse rajamise paigas väljakaevamisi ja avastasid sealt 14 matusekohta, mis pärinesid kolmandast sajandist eKr.

Ühes hauas oli sarkofaag tüdrukumuumiaga, kirjutab arhaeology.com.

Leid tehti Kairost 300 kilomeetri kaugusel edelas Bahariyas. Varasemad maapinnauuringud näitasid, et seal võib olla nekropol.

97-sentimeetrise muumia keha ja silmad olid kaetud vääriskividega. Sarkofaag oli tüdrukukujuline ja võib näidata, milline ta välja nägi. 

Lisaks muumiale leiti haudadest ka hauapanustena kaasa pandud esemeid.

«Haudadest avastati kolm inimnäolist kivimaski, kullast ehte fragment, kus oli kujutatud peajumala Horuse nelja poega, suures koguses münte ning savi- ja klaasnõusid,» teatas Egiptuse peaarheoloog Zahi Hawass.

Horuse neli poega olid Vana-Egiptuse jumalad Imsety, Duamutef, Hapi ja Qebehsenuef.

Arheoloogide sõnul näitavad kullagraveeringud, et Ptolemaioste dünastia perioodil olid Egiptuse jumalatekultus säilinud.

Nimetatud neli jumalat arvati kaitsvat muumia magu, maksa, seedeorganeid ja kopse.

Bahariyat tuntakse ka kui Egiptuse kuldsete muumiate oruna, sest 1996. aastal avastati sealt 17 hauda, kus oli kokku 254 muumiat.

Ptolemaioste dünastia oli Egiptust 323 – 30 eKr. valitsenud hellenistlik valitsejasuguvõsa, mille rajajaks oli Aleksander Suure väepealik Ptolemaios Soter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles