Kesk-Aasia haiglad nakatasid kümneid lapsi HI-viirusesse

, toimetaja / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirgiisitarid Dilfuza Mustafakulova (vasakul) ja Zarifa Šamšijeva oma lastega Kõrgõzstani lõunaosas Oši linnas, kus asuvas haiglas lapsed HIViga nakatati.
Kirgiisitarid Dilfuza Mustafakulova (vasakul) ja Zarifa Šamšijeva oma lastega Kõrgõzstani lõunaosas Oši linnas, kus asuvas haiglas lapsed HIViga nakatati. Foto: AP / Scanpix

Kui mu mees sai teada, et mul HIV on, jättis ta mu maha ja läks Venemaale tööle, rääkis BBC-le kirgiisitar Dilfuza Mustafakulova, kes sai viiruse oma haiglas nakatunud pojalt.


Mustafakulova viis oma poja mullu juunis kõrge palavikuga Lõuna-Kõrgõzstanis asuvasse haiglasse. Kui pojal parem ei hakanud, läksid nad Oši, riigi suuruselt teise linna. Pärast haiglas veedetud kuud ei olnud olukord parem ja nad läksid koju tagasi. Oktoobris selgus, et mõlemal on HIV, kirjutas uudisteagentuur AP aprillis.


Tema mees ja kaks teist poega, kes on 6- ja 12-aastased, olid aga kõik terved. Naine on kindel, et lapse haiguses on süüdi haigla. «Kus mujal oleks võinud mu laps nakkuse saada, kui ma ei kasuta narkootikume ja ei ela moraalitut elu,» rääkis Mustafakulova kevadel.


Nüüd mõistsid võimud süüdlaseks jäänud meedikud vangi. Kuigi Kõrgõzstani meditsiiniasutustes on HIVi haigestunud imikuid praeguseks kokku leitud üle 70, teatasid võimud üleeile, et üheksa meditsiinitöötajat mõisteti 24 lapse nakatamise eest vangi.


Arstid ja õed, kes kõik on pärit ühest ja samast haiglast, mõisteti trellide taha kolmeks kuni viieks aastaks, kuna nad olid oma hooletuse tõttu põhjustanud laste nakatumise HIVi. Kohaliku ametniku sõnul olid põhjuseks vereülekanded, vahendas uudisteagentuur Reuters. Ühtlasi peavad arstid ja õed ohvrite perekondadele kompensatsiooni maksma.


Meedikud ise on süüdistused tagasi lükanud, väites, et nakatumises on süüdi haiglate vilets hügieen ja puudulik tehnika. Kokku oli süüdistatud meditsiinitöötajaid 14, süüdi ei mõistetud viit meedikut. Üle 70 Kõr­gõzstanis HI-viiruse saanud lapsest on praeguseks surnud neli.


Kesk-Aasia, eriti Kõrgõzstan, on aastaid võidelnud viletsa tervishoiusüsteemi tõttu levivate nakkustega. Näiteks on kokku üle 15 ema Kõrgõzstanis saanud HIV oma lapselt. Ka Mustafakulova sõnul ei hoiatanud teda keegi, et viirust on võimalik saada last rinnaga toites.


Kesk-Aasia rikkaimas riigis Kasahstanis mõisteti aasta eest Šõmkenti linnas vangi 21 meditsiinitöötajat, kes nakatasid HIViga üle 70 lapse. Nüüdseks on nakatunuid leitud juba 149. Ka seal toimus enamik nakatumisi vereülekannete tõttu. Arstid teenisid ebavajalikke vereülekandeid määrates lisaraha.


Kohtudokumendid näitavad, et üks laps sai rohkem kui 50 ülekannet ühe raviperioodi ajal. Pole teada, kust veri pärines, kuid on võimalik, et see saadi narkomaanidelt. Šõmkenti linnas olevat tavaline, et verd annetatakse raha eest ja seda hiljem ei kontrollita.


«Olukord teistes haiglates on samasugune,» rääkis endine tervishoiuametnik Bahit Tumeneva, kes ise lahkus töölt, et protestida valitseva korruptsiooni vastu. Tema sõnul on arstidel surve altkäemaksu võtta, kuna pistist on vaja maksta nii laste kooli panemiseks kui ka töökoha leidmiseks.


Viletsa arstiabi tõttu HIVi saanud lapsed ja emad peavad lisaks haigusele võitlema ka häbimärgiga, mille viirus neile jätab.

Aids Kesk-Aasias


•    Epideemias on ÜRO andmeil suuresti süüdi vilets arstiabisüsteem, mille parandamisest võitlust aidsiga alustataksegi.
•    Kõrgõzstanis elab 5,3 miljonit inimest.
•    Riigis on HIVi nakatunuid või aidsi haigestunuid hinnanguliselt 4000, ametlikult vähem.
•    Kasahstanis elab 15,2 miljonit inimest.
•    HIVi nakatunuid või aidsi haigestunuid on kokku umbes 12 000.
Allikas: ÜRO

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles