Poola muudab sõjaväejuhtide reisieeskirju

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola riigipea volitused Smolenski tragöödia järel üle võtnud seimi alamkoja spiiker Bronislaw Komorowski põlvitamas hukkunud presidendi Lech Kaczynski sarga juures.
Poola riigipea volitused Smolenski tragöödia järel üle võtnud seimi alamkoja spiiker Bronislaw Komorowski põlvitamas hukkunud presidendi Lech Kaczynski sarga juures. Foto: Reuters / Scanpix

Smolenski lennukatastroofis lisaks presidendile ja tervele hulgale kõrgetele ametnikele ka kogu relvajõudude tippjuhtkonna kaotanud Poola peab üle vaatama kõrgete sõjaväeametnike reisimise reeglid.

 

Poolas laupäevase tragöödia järel riigipea kohuste täitmise üle võtnud seimi alamkoja spiiker Bronisław Komorowski on sellest kavatsusest juba teatanud, vahendas BBC News

Poola suursaadik Eestis Tomasz Chłoń ütles eile, et ühtegi reeglit seekord sõjaväejuhid koos reisides ei rikkunud, sest selline piirang kehtib vaid relvajõudude ülema ja tema asetäitja, aga mitte eri väeliikide komandöride suhtes.

Venemaa lääneosas alla kukkunud lennukis olid nii poola peastaabi ülem kui ka maa-, õhu- ja mereväe juhid, välisoperatsioonide ja erivägede komandörid, samuti relvajõudude kõrgeimad vaimulikud.

Smolenskis hukkus lisaks presidendile veel 95 kõrget Poola riigiesindajat ja ühiskonnategelast.

Esmaspäeval lühikese televisioonis otse üle kantud sõnavõtuga esinenud presidendi kohusetäitja Komorowski lubas teha ka tihedat koostööd parlamendifraktsioonidega, leidmaks uusi asendajaid laupäevase katastroofi tagajärjel tühjaks jäänud kõrgetele kohtadele.

«Parlament peaks demonstreerima ühtsust selle rahvusliku tragöödia valguses,» rõhutas ta.

Komorowski sõnul on paljude hukkunud juhtide volitused praegu ajutiselt üle läinud nende asetäitjatele, mis võimaldab riigil edasi toimida. Kuid kiiremas korras tuleb leida uus juht näiteks riigi keskpangale.

Samuti on töö iseloomu arvestades valitud välja juba asendaja rahvusliku julgeolekuameti juhi kohale, kuhu määrati karjääriohvitser ja endine kaitseminister kindral Stanisław Marian Koziej - teda peetakse vendade Kaczyńskite välispoliitiliste vaadete pooldajaks, kirjutas The Washington Post.

Poola poliitilises korralduses on suurim võim peaministril ning ükski valitsuskabineti minister Smolenski katastroofis ei hukkunud. Kuid president on riigi relvajõudude ülemjuhataja ning võib vetostada seadusi, lisaks oli president Lech Kaczyński suur mõju riigi välispoliitikale.

Smolenskis hukkunud presidendi sark seatakse täna presidendilossis avalikult välja, et kõik soovijad saaksid lahkunud riigipeale viimast korda austust avaldada. Matused toimuvad tõenäoliselt nädala lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles