FSB: oleme ära hoidnud kümme terrorirünnakut

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommersandis avaldatud fotol on väidetav Moskva metroo enesetapupommitaja Džennet Abdurahmanova oma väidetava mehe Umalat Magomedoviga - viimane tapeti Dagestanis eelmisel aastal.
Kommersandis avaldatud fotol on väidetav Moskva metroo enesetapupommitaja Džennet Abdurahmanova oma väidetava mehe Umalat Magomedoviga - viimane tapeti Dagestanis eelmisel aastal. Foto: SCANPIX

Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) juhi Aleksandr Bortnikovi kinnitusel on Vene luureteenistused sel aastal ära hoidnud kümme terrorirünnakut.


Bortnikovi kinnitusel paljastasid tema alluvad ka enam kui 40 osalejast koosneva võrgustiku, mida seostati 2009. aasta 27. novembril Moskva-Peterburi raudteel korraldatud plahvatusega, milles hukkus 27 inimest ja sai viga üle 90 inimese. Tema kinnitusel on 26 neist «neutraliseeritud» ja 14 kinni peetud, vahendas Reuters.

«Nende elupaikadest koguti kindlaid tõendeid, mis kinnitavad nende seotust Nevski Ekspressi rööbastelt maha ajamisega,» ütles Bortnikov RIA Novosti vahendusel. FSB andmetel oli rünnaku taga islamistide grupeering, mida juhtis vahhabismi ideoloog Said Burjatski kaaslastega. Viimane hukkus koos kaaslastega Inguššias läbi viidud erioperatsiooni käigus.

«Aasta algusest on kinni peetud rohkem kui 170 mässulist ja nende kaasosalist, ära on hoitud kümme terrorirünnakut. Mässulistelt on konfiskeeritud üle 150 kilogrammi lõhkeaineid ja 100 improviseeritud lõhkekeha,» kinnitas 2008. aastal eriteenistuse keskeks kujuks tõusnud Bortnikov.

Uurijate hinnangul on seos ka 40 inimelu nõudnud Moskva metrood tabanud terrorirünnakute ja kaks päeva hiljem Dagestani linnas Kizljaris 12 inimese eluküünla kustutanud terrorirünnakute vahel.

«Moskva metroo ja Kizljari terrorirünnakute toimepanijad ja organiseerijad on tuvastatud,» lisas Bortnikov, kes hoiatas, et Vene linnu võivad tabada uued terrorirünnakud.

Ka Venemaa Föderatsiooni peaministri Vladimir Putini ja Dagestani presidendi Magomedsalam Magomedovi kinnitusel on Moskva metroojaamades ja Dagestanis aset leidnud plahvatuste taga üks ja sama grupeering.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles