Meie universum asub teise universumi mustas augus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie universum asub teise universumi mustas augus?
Meie universum asub teise universumi mustas augus? Foto: SCANPIX

Uue teooria kohaselt võib meie universum asuda teise universumi mustas augus.

Siin saab näitena tuua vene rahvanuku matrjoška, kus mitu nukku on üksteise sees, kirjutab National Geographic.

Astronoomide arvates võivad meie universumist avastatud mustad augud olla läbikäigud teistesse reaalsustesse.

Uus teooria pakub välja, et mustad augud on tegelikult tunnelid erinevat tüüpi universumite vahel.

Oletatakse, et musta auku langenud aine ei muutu singulaarsuseks, vaid tekitab tunneli teises otsas niinimetatud valge augu. Valges augus kulgeb protsess võrreldes musta auguga ajalises peegelpildis või aeg voolab vastassuunas.

USA Indiana ülikooli astrofüüsik Nicodem Poplawski avaldas uued matemaatilised mudelid, kuidas aine spiraalse liikumise teekonda jälgides musta auku kukub.

Albert Einstein oletas, et musta augu keskel on aja-ruumi singulaarsus. Einsteini üldrelatiivsusteooria kohaselt tekib singulaarsus siis, kui  aine muutub mingis piirkonnas liiga tihedaks.

Einsteini teooria kohaselt ei võta singulaarsus mitte mingit ruumi, on ülitihe ja väga kuum. Seda on kaudselt oletatud, kuid kindlate tõendite puudumisel ollakse siiski skeptilised.

Kui Poplawskil õigus on, siis on ta selle mõistatuse lahendanud.

Uus teooria väidab, et musta auku neeldunud ainest võib teises reaalsuses saada galaktikate, tähtede ja planeetide ehitusmaterjal.

«See, et mustad augud on valgete aukudega seotud ning nende vahel on niinimetatud ussiauk, aitaks selgitada tänapäevaseid kosmoloogia müsteeriume,» selgitas Poplawski.

Näiteks Suure Paugu teooria kohaselt tekkis universum singulaarsusest. Kuid teadlased ei ole rahul selgitusega, kuidas singulaarsus üldse tekkis.

«Kui meie universum oleks tekkinud singulaarsuse asemel valges augus, siis annaks see seletuse nii musta augu kui ka Suure Paugu singulaarsusele,» arvas teadlane.

Mustad ja valged augud ning ussiaugud aitaksid selgitada ka gammakiirguse purskeid. Gammakiirguse purskeid seostatakse kaugetes galaktikates aset leidvate supernoovadega, kuid nende täpset allikat ei ole siiani suudetud kindlaks teha.

Poplawski teooria kohaselt võivad need pursked olla põhjustatud alternatiivuniversumitest pärit aine poolt.

«Mõnes teises universumis olev aine jõuab meie universumisse massiivsete mustade aukude kaudu. Universumite vahel olevate aukude abil saab mateeria väga kiiresti liikuda ühest universumist teise. See on hullumeelne idee, kuid kes teab, äkki see on õige?» küsis teadlane.

Poplawski teooriat saab testida ühel viisil: osa meie universumi mustadest aukudest pöörleb ja kui meie universum eksisteerib sama moodi pöörlevas mustas augus, siis peaks meie universumil olema emauniversumile omane liikumine.

Kui tulevikus tehtavad uuringud kinnitavad liikumist sobivas suunas, siis oleks see kindel tõend mustade ja valgete aukude ning nende seotuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles