Islamistid valasid Filipiinidel verd

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiini politseinikud uurimas paika, kus lõhkes üks islamistide isetehtud pommidest.
Filipiini politseinikud uurimas paika, kus lõhkes üks islamistide isetehtud pommidest. Foto: AP / Scanpix

Politseimundreid kandnud islamistlikud võitlejad lõhkasid teisipäeval ühel Filipiinide saarel pomme ja tulistasid kohalike elanike ja korravalvurite pihta, tappes kümmekond inimest.


Filipiinide ametnike sõnul on terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seostatud äärmuslaste vägivallas vähemalt kuus tsiviilelanikku, kolm sõdurit ja üks politseinik, samuti viis äärmuslast, kes said otsa omaenda lõhkekehast, vahendas AFP uudisteagentuur.

Isabela linna Basilani saarel rünnanud sissid detoneerisid kaks isetehtud pommi ühe kiriku ja ühe kooli staadioni juures. Kolmas pomm kohaliku kohtuniku maja ja bussijaama juures suudeti enne plahvatamist kahjutuks teha.

Islamistide rühmas oli veerandsada politseimundrites sissi. Terrorirünnakute taga on ilmselt Abu Sayyafi rühmitus.

Kui üldjuhul märgivad ametnikud, et rünnaku eesmärgiks oli lihtsalt hirmu ja kaost külvata, siis regiooni armeejuht kindralleitnant Ben Dolorfino märkis, et üheks äärmuslaste sihiks võis olla kellegi tähtsa kohaliku isiku röövimine, mille sõjavägi suutis kiire reageerimisega ära hoida.

Filipiinide lõunaosas asuv vaene Basilani saar on koduks pea poolele miljonile inimesele ning kuulub Mindanao regiooni, kus võitlevad Abu Sayyaf ning teised islamimässuliste rühmitused oma sõltumatuse eest. Sellesse piirkonda on lähetatud ka sajad USA sõdurid kohalikke vägesid välja õpetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles