Advokaat toimetab Arnold Meri tervisekontrolli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula.

Vandeadvokaat Sven Sillar toimetab homme genotsiidis süüdistatava Arnold Meri terviseekspertiisi.

«Kolmapäeva hommikul läheme Arnold Meriga Tallinnas kohtuarstlikku ekspertiisibüroo Põhja-Eesti osakonda tervist kontrollima,» ütles vandeadvokaat Sven Sillar.

Pärnu maakohus tegi määrusega Sillarile ülesandeks oma kaitsealune Arnold Meri (88) terviseuuringutele toimetada juba juuni lõpus.

Enne ekspertiisitulemuste selgumist ei määra maakohus ka järgmise kohtuistungi aega ning eeldatavalt ei tule korraldavat istungit enne sügist.

Pärnu maakohtu Kärdla piirkonna kohtunik Mart Reino rahuldas 20. mail Meri kaitsja taotluse ning katkestas kohtuprotsessi terviseekspertiisi ajaks.

Sillar taotles Merile uut terviseekspertiisi, sest viimatine hinnang tema kaitsealuse tervisele anti neli ja pool aastat tagasi ning see oli advokaadi sõnul ilmselgelt aegunud.

«Advokaadi taotlus tuli nii ehk naa rahuldada, sest 4,5 aastaga inimese tervis paremaks ei lähe,» lausus Reino toona.

Sillari sõnul põeb Meri kopsuvähki ja vahetult enne kohtuprotsessi ütles tema arst, et pikem sõit ei ole mehele soovitatav.

Sillari taotlusega nõustus ka Lääne ringkonnaprokurör Sirje Hunt.

Pärast süüdistuse ettelugemist Meri end genotsiidis süüdi ei tunnistanud.

Süüdistuse järgi küüditati toonase ELKNÜ keskkomitee esimese sekretäri Arnold Meri juhtimisel 1949. aasta märtsis Hiiumaalt Venemaale Novosibirski oblastisse Tatarski rajooni 251 inimest.

Küüditatutest olid 13 üle 75-aastased raugad, kellest 11 surid teel. 16 küüditatut olid alla 18-aastased lapsed.

Arnold Meri sai 1941. aastal Nõukogude Liidu kangelaseks, 1942-1945 oli ta Eesti laskurkorpuse poliitosakonna ülema abi. 1948. aastal sai Meri Lenini ordeni, 1961. aastal oli ta Eesti NSV haridusministri asetäitja.

Arnold Meri on sõjajärgse Eesti esimese presidendi Lennart Meri onupoeg.

Märtsiküüditamise ajal 25.-27. märtsini 1949 viidi Eestist teadaolevatel andmetel ära 20.702 inimest, kellest Siberis hukkus ligikaudu 3000.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles