Savisaar: Ansip oli Tartu linnapeana õigel kohal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savisaar ja Ansip.
Savisaar ja Ansip. Foto: Mati Hiis

Tallinna linnapea, peaminister Andrus Ansipi valitsuses majandus- ja kommunikatsiooniminister olnud Edgar Savisaar pidas Ansipi viieaastast võimul püsimist kahtlemata sündmuseks, ehkki tema õigeks kohaks pidas hoopis Tartu linnapea tooli.

«See, et Eestil on olnud üks peaminister viis aastat järjestikku, on kahtlemata sündmus. Stabiilne valitsemine omab oma eeliseid. Kui peaministrid vahetuvad iga kahe aasta tagant või sagedamini, ei jõua üks mees õieti veel alustadagi, hoogu sisse saada, kui juba tuleb uus ja kõik algab otsast peale,» arutles Edgar Savisaar.

Ühist valitsuskogemust Ansipiga pidas Savisaar heaks: «Sel ajal kasvas Eesti majandus, kasvasid palgad. Meie valitsus ostis tagasi Eesti Raudtee, mis oli suure tähendusega otsus. Tõsi, seda varjutas inetu skandaal, kus väidetavalt käisid reformierakondlased oma toetushäälte eest raudteeomanikelt pistist küsimas,» meenutas endine minister.

«Üks järgmiste riigikogu valimiste põhiküsimus ongi tegelikult see, kas Eesti ikka vajab ja veab välja veel viis aastat Ansipit?» küsis Savisar ja arutles edasi: «Võib olla oleme kõigi raskuste kiuste lähenemas neile pikkade demokraatlike traditsioonidega ühiskondadele, kus ongi normaalne, et üks poliitiline jõud hoiab võrdlemisi kaua riigitüüri oma kätes või on võimul mõnes omavalitsuses. Mõelge, kui pikalt oli peaminister Tony Blair. Suur osa Ameerika presidentidest valitseb kaks
ametiaega järjest.»

«Võimalik, et Ansipi viis aastat loovad järgmisele poliitilisele jõule, kes võimule tuleb, eeldused samuti pikaks valitsemisperioodiks,» märkis Savisaar, uskudes, et see järgmine poliitiline jõud on Keskerakond.

Puudus nõrk empaatiavõime

«Meenutaksin koostööd Ansipiga, mil ta oli veel Tartu linnapea. Seal oli ta mees õigel kohal, teadis oma linnas iga tänavat ja tagahoovi! Mäletan, et andsime temaga Tartu Raekoja platsil Postimehe päeva puhul linnarahvale hea etenduse,» kommenteeris Savisaar.

Ansipi suurimaks nõrkuseks peab Savisaar aga tema nõrka empaatiavõimet. «Ta lihtsalt ei suuda samastuda inimestega, kel pole läinud nii hästi kui temal. Ei suuda mõista perekonda, kes ei ela oma majas, vaid elab korteris. Need inimesed muretsevad iga päev, kuidas ots-otsaga kokku tulla ja pere toita, kardavad kaotada töö, on mures homse pärast. Kuid neile seletatakse, et nad võiksid vähem viriseda, sest oleme aina edukamad, tuleme aina paremini toime ja kogu maailm kadestab meid,» pidas Tallinna linnapea kummaliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles