Arnold Rüütlit üllatas Rahvaliidu juhtide rutakus

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspresident Arnold Rüütel oma Nõmme kodus.
Ekspresident Arnold Rüütel oma Nõmme kodus. Foto: Priit Simson / Postimees

Enne mai lõpus toimuvat Rahvaliidu erakorralist kongressi seisab praegusel juhtkonnal eesotsas esimees Karel Rüütliga ees katsumus – selgitada maakonnaühendustes, miks ühtäkki on sotsidega ühinemine ainuõige.


Rahvaliidu auesimees, endine parteijuht ja president Arnold Rüütel kõndis esmaspäeval enne kella 16 Rahvaliidu volikogule üsna rahulikult. Kiire päevakava ei võimaldanud tal kõigi päevauudistega kursis olla ning Rahvaliidu juhi Karel Rüütli ja sotside esimehe Jüri Pihli ühinemisdeklaratsioonist ei olnud ta sõnagagi kuulnud.



Vahetult enne volikogu jõudis uudis ka Arnold Rüütlini. Ta toonitas, et on end igapäevapoliitikast taandanud ja ei soovi erakonna tegevust suunata, kuid tunnistas siiski, et üleeile toimunu üllatas teda.



«Volikogu otsus oli erakordne seetõttu, et juhatus ei andnud juhtkonnale volitusi ühinemisdokumendile alla kirjutamiseks,» ütles Rahvaliidu auesimees. Ta tunnistas, et sellest tekkis volikogus mõttevahetus, kus süüdistati teineteist, ja sõnavõtuga esines ka tema ise.



«Mina ütlesin oma arvamuse, et hoolimata sellest, et viibisin viimasel juhatuse koosolekul, ei olnud mind sellest plaanist informeeritud,» tõdes president. «Volikogu istungil olime fakti ees, et deklaratsioon on alla kirjutatud ja kõik. Ütlesin volikogus, et minu jaoks oli see suur üllatus ning et ma ei ole harjunud taolise suhtlemisstiiliga ei inimeste puhul laiemalt, ametialaselt ega ka erakonna sees.»



Rüütel leidis aga, et asju on võimalik omavahel ära klaarida ja erimeelsusi tuleb ette igas erakonnas.



Üleeile õhtul osutusid erimeelsused aga siiski nii suureks, et pärast oma esinemist lahkus saalist Rüütel ning koos temaga teiste seas ka riigikogu liikmed Villu Reiljan, Ester Tuiksoo, Mai Treial ning paljud maakondlike organisatsioonide inimesed.



Rahvaliidu juht Karel Rüütli leidis, et erakond on tarvis ummikseisust kuidagi välja tuua, ning kui juhtkonna ettepanek osale volikogust ei meeldinud, siis oli neil vaba tahe lahkuda. «Juhatus andis mulle volituse, et ma volikogus paneksin mingisuguse ettepaneku lauale, et milline on ühisosa sotsiaaldemokraatidega,» selgitas ta.



Mai lõpuks kutsus volikogu kokku erakorralise kongressi ja seal võib minna tõeliseks tulevärgiks.



Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Rahvaliidu võrdsetel alustel ühinemine kuulub praeguses seisus rohkem ulme valdkonda. Sotsid arvestavad valimiste kontekstis tegelikult 30–200 sotsiaaldemokraatliku hingega rahvaliitlasega ning nende lahkumine või minemalöömine erakorralisel kongressil on kõige tõenäolisem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles