Poola kaitseminister lubas uusi ja turvalisemaid lennukeid

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Lech Kaczyński andmas pressikonverentsi valitsusele kuuluva Tupolev Tu-154 lennuki juures.
Poola president Lech Kaczyński andmas pressikonverentsi valitsusele kuuluva Tupolev Tu-154 lennuki juures. Foto: Reuters / Scanpix

Poola kaitseministri Bogdan Klich teatel ostab või liisib valitsus kõrgete riigiametnike transportimiseks uued lennukid.


«Poola rahvusliku lennukompanii LOT kahte lennukit hakatakse kasutama tšarterlendudeks või need renditakse,» lausus Klich, kes avaldas lootust, et pärast laupäeva hommikul Smolenskis aset leidnud lennukatastroofi, milles hukkus Poola presidendi kõrval ka kümneid vaimueliidi esindajaid, ei seisa uute lennukite ostmisele keegi vastu, vahendas Poola raadio koduleht.

Mullu kavandas valitsus kolme või nelja uue lennuki ostmist kõrgete riigiesindajate transportimiseks, kuid majanduslike raskuste tõttu tehing tühistati. Uute lennukite asemel otsustas kaitseministeerium kahe juba kastutatud lennuki soetamise kasuks, kuid ka see tehing ei pälvinud rahvasaadikute toetust ja hääletati päevakorrast maha.

Praegu toimetatakse Poola eliit sihtkohta kahe Tu-154-tüüpi ja nelja Jak-40-tüüpi lennukiga, mis kõik on Nõukogude Liidu päritolu. Samuti võidakse Poola ametnike transpordiks kasutada kolme väikelennukit M28 Skytruck ning 11 helikopterit.

Poola, Slovakkia ja Bulgaaria ongi ainsad euroliidu riigid, kelle riiklikku lennukiparki kuuluvad korduvalt katastroofidesse sattunud Vene lennukitööstuse menukid Tu-154. 

Varem on Euroopas seda tüüpi õhusõidukeid kasutanud Tšehhi ja Ida-Saksamaa, kelle kaasavarana sai TU-154 endale ka pärast Berliini müüri langemist taasühinenud Saksamaa.

Siiani lendavad Tupolevidel ringi Hiina, Kasahstani, Mongoolia, Põhja-Korea, Turkmeenia, Ukraina, Usbekistani ja Venemaa riigiametnikud. Ükski Euroopa Liidus baseeruv lennufirma TU-154 ei kasuta, küll aga saavad selle masinaga sõitu teha inimesed, kes pruugivad näiteks mõningate Vene, Iraani või Kesk-Aasia lennufirmade teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles