VKG Oil AS käivitas uue põlevkiviõlide puhastusseadme

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Jaanuari alguses alustas VKG Oil ASis tööd uus põlevkiviõlide puhastusseade, mille aluseks on uus tehnoloogiline lahendus Amafilter.


Rohkem kui 80 aastat on põlevkiviõli tootmises eksisteerinud õlitööstuse vedelate jäätmete ehk fuusside utiliseerimise probleem. Seda probleemi on püütud lahendada väga erineval moel, kuid ükski neist ei ole võimaldanud saavutada peamist eesmärki - lõpetada õhu ja töökeskkonna saastamine õliaurudega.



Kuid VKG Oil ASi meeskond, koostöös hollandi firmaga Amafilter BV, itaalia KappaGi ja läti projetiorganisatsiooniga Siltumelektroprojekts, töötas välja põlevkiviõlide mehaanilistest lisanditest puhastamise süsteemi, mis välistab tehnoloogilise protsessi käigus õhusaaste tekkimise.



Filtratsioon seisneb selles, et toorpõlevkiviõli suunatakse puhastamisele 6 hermeetilisse filtrisse, mis võimaldavad koguda kokku kõik tekkinud õliaurud.

Peale filtreerimist läheb juba puhastatud õli edasisele töötlemisele. Tootmisprotsessi kõrvalproduktiks on tahke filtrikook, mida kasutatakse kütusena kateldes. Lisaks vähenevad ka õli kaod.

VKG Oil AS on Eesti vanim ja suurim põlevkivitööstusettevõte, mille kogemus ulatub 1924. aastasse. Ettevõte põhitegevusalaks on põlevkivi termiline töötlemine, mille käigus saadakse põlevkiviõli, -kemikaale ja -gaasi. Ettevõte pakub tööd ligi 400 töötajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles