Rüütli sotsidega ühisosa otsimise vastastele: öelge siis parem plaan

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Rüütli Rahvaliidu ja sotside plagu vahel
Karel Rüütli Rahvaliidu ja sotside plagu vahel Foto: Mihkel Maripuu

Rahvaliidu juht Karel Rüütli teatas erakonna siselistis lahvatanud kriitikale vastuseks, et palub kõigil otsustamisest hoidumiseks juriidiliste põhjuste otsimise asemel keskenduda arutelule erakonna tuleviku üle.


Rüütli sõnas teadmiseks neile, kes leiavad, justkui oleks ta ühiste kavatsuste deklaratsiooni allkirjastades läinud vastuollu kongressi tahtega, et Rahvaliidu kongress ei arutanud erakondade ühinemise teemat, ega teinud ühtegi otsust, mis välistaks juhtkonna volitused otsida vajadusel ühisosa teiste erakondadega.

«Jah, nii enne kui ka pärast kongressi olin veendunud, et erakond on valmis jätkama iseseisva poliitilise jõuna. Pärast kongressi lubasid ka maakonnaühendused meie seisukohtade eest tõhusamalt ning tegusamalt seista, mis kinnitas minu usku, et suudame mõjuka jõuna seista kongressi avalduses nimetatud ausa ja hooliva poliitika eest. Kahjuks aga ei ole meie ootused täitunud ja samamoodi jätkates pole võimalik peale järgmiseid riigikogu valimisi mõjuka jõuna Eesti poliitikas osaleda. Nii otsustasin koos aseesimeestega teha volikogule ettepaneku otsida liitlasi ning moodustada delegatsioon läbirääkimisteks Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga,» kirjutas Rüütli.

Ta lisas, et reaktsioonina ettepanekule soovis osa volikogu liikmeid talle umbusaldust avaldada. «Olen valmis oma ettepaneku ja sõnade eest kongressi ees vastutama, sest praegusele olukorrale lahendust pakkumata oleks mul juba täna piinlik erakonnakaaslastega kohtudes neile silma vaadata ning öelda, et ootame ja vaatame, ehk läheb tulevikus midagi iseenesest paremaks,» märkis Rüütli.

Veel ütles ta, et loodab neilt, kes nõuavad erakonna juhtkonna tagasiastumist, alternatiivset plaani, kuidas riigikogu valimistel edukalt osaleda ning kindlustada erakonna seisukohtade mõjukas esindatus Eesti poliitikas.

Rüütli märkis muu hulgas ka seda, et erakondade ühinemist toetavad ka mitmed ettevõtjad.

Sotsidega ühisosa otsimise vastu kriitiliselt meelestatud rahvaliitlased kirjutasid eile erakonna siselistis, et volikogu otsus liitumisläbirääkimiste kohta toimus kõiki reegleid rikkudes ja suruti poole volikogu pealt päevakorda. Märgiti, et erakonna esimees ja aseesimehed ei ole saanud erakonna juhtimisega hakkama ning on kaotanud usalduse erakonda edasi juhtida. Samamoodi on ka volikogu esimees ja aseesimees kaotanud usalduse volikogu juhtida.

Kirjutatakse, et volikogu ja teised juhtorganid peavad alluma kõrgeima- ehk siis kongressi otsustele, nende otsused ja tegevus peavad olema kantud kongressi suunistest ja tahtest. Ülemuste ebaseaduslikke otsuseid ja korralduste andmisi nimetatakse võimu kuritarvitamiseks.

Leitakse ka seda, et enam ei saa kirja adresseerida «headele erakonnakaaslastele», kuna erakonda on tekkinud selle lõhkujad. Märgitakse, et erakonna juhid on oma liikmeid isikliku kasusaamise eesmärgil maha müünud. «Kas tõesti meie juhid arvavad, 9000 ERLi liiget oodatakse SDE ridadesse?» küsitakse.

Pahandatakse selle üle, et Rahvaliidu ladvik ajab sulaselget JOKKi oma liikmete seas. Lisatakse, et juhtkond ei saa paljude erakondlaste mandaati liitumiseks sotsidega, sest ollakse käitunud ebaeetiliselt. Keerutamises ollakse tõsiselt pettunud. «Kui info oleks minuni jõudnud paar päevagi varem, oleks ma siiski tundnud ennast erakonna liikmena. Kõik varasemad skandaalid pole mind kunagi nii sügavalt solvanud,» ütleb oma juhtide käitumisest nördinud rahvaliitlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles