MRP Liinide bussijuhid kavatsevad reede hommikul streikida, Uus kohtumine homme, MRP liinid on olnud raskustes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
URMAS PAET

Transpordi- ja teetöötajate ametiühingu ning MRP Liinide ASi esindajate eilsel kohtumisel ei jõutud pooli rahuldavale kokkuleppele. Nii on endiselt jõus streigihoiatus, mille kohaselt ei sõida reede hommikul kella seitsmest kaheksani 11 MRP Liinide bussi kolmel Tallinna liinil.

Transpordi- ja teetöötajate ametiühingu juhatus otsustas esmaspäeval välja kuulutada tunniajalise hoiatusstreigi bussifirma MRP Liinide ASis reedel kella seitsmest kaheksani hommikul. Reede hommikul on kavas tunniks ajaks seisata 11 MRP Liinide bussi kolmel Tallinna liinil.

Hoiatusstreigiga püütakse mõjutada venivaid läbirääkimisi palgamäärade korrigeerimise ja palgamaksmise tähtaegade üle.

Eile kohtusid konflikti lahendamiseks MRP Liinide ASi ning transpordi- ja teetöötajate ametiühingu esindajad, kuid pooli rahuldavale kokkuleppele ei jõutud.

Transpordi- ja teetöötajate ametiühingu aseesimees Vahur Soikmets ütles pärast kohtumist «Postimehele», et streigihoiatus on endiselt jõus. «Küll aga lepiti kokku uus kohtumine neljapäevaks. Kui neljapäevaks leiab tööandja organisatsioonilised ja materiaalsed võimalused töötajate nõudmiste katteks, siis on teoreetiliselt võimalik, et neljapäeval otsustatakse streik ära jätta,» lisas ta.

Soikmetsa sõnul võib streik ära jääda, kui tööandja reageerib kiiresti ja tuleb ametiühingu liikmetele vastu kahes põhiküsimuses, mis on ka ajendiks streigile. «Need on palga reguleerimise printsiibid ehk palga suurus, mis on praeguseni tööandja poolt ühepoolselt paika pandud, ja saamata jäänud palga väljamaksmine,» rääkis Soikmets.

Soikmets kinnitas, et läbirääkimised palgamäärade korrigeerimise ja palga maksmise tähtaegade üle kestavad juba 30. aprillist 1996, kuid siiani pole kokkuleppele jõutud.

Soikmetsa hinnangul on tõenäosus, et jõutakse kokkuleppele ja streik jääb ära, 50 protsenti. «Järelejäänud kahe päeva jooksul on tööandjal aega arvutada, milline variant talle odavam tuleb, kas hoiatusstreigi üleelamine või hoiatusstreigi põhjuste likvideerimine,» nentis Soikmets.

MRP Liinide ASi juhatuse esimees Raivo Avango ütles eile «Postimehele», et MRP Liinidel on olnud raskusi ja palkade maksmine on natuke viibinud.

Avango möönis, et mõnedele töötajatele on välja maksmata detsembri ja jaanuari alguse palk. Selle aasta palgad on tema kinnitusel välja makstud. Raskused palkade väljamaksmises tekkisid Avango sõnul seetõttu, et detsembris lõppes Tallinna linnaga sõlmitud leping 35. bussiliini teenindamiseks ja MRP Liinid oli sunnitud koondama 30 inimest.

Samas rõhutas Raivo Avango, et ettevõtte eesmärk on siiski leida kompromiss, sest streik kahjustab ettevõtte mainet.

Vahur Soikmetsa sõnul on MRP Liinides jaanuari seisuga 48 ametiühingu liiget, üldse on seal pisut üle 60 töötaja.

Soikmets ütles, et MRP Liinides tekkinud probleemide peapõhjuseks pole kindlasti tööandja soovimatus kokkuleppele jõuda. «Peapõhjus on ilmselt ettevõtte majanduslikud hetkeraskused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles