Poola presidendi matustega ei viivitata

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poola presidendiabi sõnul toimuvad hukkunud riigipea Lech Kaczyński matused pühapäeval hoolimata vulkaanituha pilvest, mis häirib Euroopa õhuliiklust ja ähvardab segada maailma liidrite saabumist mälestustseremooniale.


«Perekonna soov on mitte mingil juhul muuta matusetseremooniate kuupäeva ning need peaksid toimuma plaanipäraselt,» kinnitas Jacek Sasin ajakirjanikele, hajutades sellega kahtlusi, et laupäevaks kavandatud mälestusteenistus ja pühapäevased matused võivad edasi lükkuda, vahendas AFP uudisteagentuur.

«Austus surnute vastu ja kõigi nende vastu, kes on seotud ettevalmistustega, ei luba mingeid muudatusi,» lisas presidendikantselei asejuht, kes varem oli teatanud, et matuste edasilükkamine on «tõsine alternatiiv», kuigi «puhtalt hüpoteetiline stsenaarium ja ebatõenäoline».

Poola president Lech Kaczynski ja tema abikaasa Maria hukkusid koos kümnete teiste riigiesindajatega eelmisel laupäeval Venemaa lääneosas juhtunud lennukatastroofis.

Krakowi vana kuningalossi katedraalis pühapäeval toimuvatele matustele on oodatud teiste seas ka USA president Barack Obama ja tema Vene kolleeg Dmitri Medvedev.

Poola peatas täna, nagu paljud teised Euroopa riigis, õhuliikluse oma territooriumi kohal, sest sinna jõudis Islandil purskama hakanud vulkaani tuhk, mis on lennukitele ohtlik.

ETV eetris on pühapäeval algusega kell 14.45 otseülekanne Poola presidendi Lech Kaczyński ja tema abikaasa riiklikust matusetseremooniast Krakowi linna vana kuningalossi katedraali krüptis.

Tseremoonia algab Eesti aja järgi kell 15. Otseülekannet kommenteerivad Lauri Hussar ja Poola Vabariigi Suursaatkonna kultuurireferent Sławomira Borowska-Peterson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles