Surmalennuki kapten sattus sisepoliitilisse tülli

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi surmalennuki piloot sattus kahe aasta eest riigijuhtide sisepoliitilise võitluse keskele.
Poola presidendi surmalennuki piloot sattus kahe aasta eest riigijuhtide sisepoliitilise võitluse keskele. Foto: www.fakt.pl

Smolenski lähedal eelmisel laupäeval alla kukkunud Poola surmalennuki kapten Arkadiusz Protasiuk oli kogenud õhujõudude piloot, kes sattus vähem kui kahe aasta eest tahtmatult riigi peaministri ja presidendi vahelise vägikaikaveo keskele.


Seda seika

mainis hukkunud lennukikapteni eluloos

Gazeta Wyborcza

.

Poola peaministriks tõusnud Donald Tusk otsustas nimelt tookord Brüsselisse tippkohtumisele suundudes, et ta ei võta skandaalse mainega president Lech Kaczynskit valitsuse lennuki peale.

Kahe riigijuhi vahel valitses tollal juba pikemat aega sisepoliitiline vaen ning Tusk oli presidendivalimistel olnud Kaczynski peamine vastaskandidaat.

President soovis peaministri keeldumise tõttu euroliidu ülemkogule lennata tema käsutuses olnud teise lennukiga, mis nüüd Smolenski lähedal alla kukkus. Selleks läks tal vaja ka pilooti ning ainsaks võimaluseks oli tookord kasutada just kapten Arkadiusz Protasiuki teeneid.

Ent see osutus võimatuks, kuna lendur jäi paraku just siis haigeks ega saanud töökohustusi täita. President pidi aga tippkohtumisele pääsemiseks lõpuks teise lennuki rentima.

Protasiuk oli presidendilennuki kapteniks ka eelmisel laupäeval, kui see Venemaa lääneosas alla kukkus. Smolenski katastroofis hukkus lisaks riigipeale veel 95 inimest, nende seas lennuki kaheksaliikmeline meeskond.

Vene eksperdid peavad õnnetuse põhjuseks piloodi inimlikku eksimust, kuid lennuki pardasalvestite ja rusude uurimine alles kestab.

36-aastane kogenud õhujõudude piloot oli samal Smolenski lennuväljal probleemideta maandunud ka kolm päeva varem, kui ta kuulus peaminister Tuski delegatsiooni sinna kohale lennutanud meeskonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles